Banorna lär tömmas om inget görs

SPEL

I kväll kör Solvalla V65, det blir glest på publikplats.

Folk stannar hemma, klär granen och ser loppen på tv.

Värre blir det 2004, kraxar olyckskorparna.

Och travbanorna, de står med armarna i kors.

Foto: RIKARD KIHLSTRÖM
Publiken vänder travbanorna ryggen men spelar fortfarande gärna på hästar.

Direktspel införs i full skala nästa år, då spelar vi fram till start av alla lopp hos ombuden och - förmodar och hoppas jag - även på InterBet. Jag och många spelare gör tummen upp.

Det gör inte andra proffstyckare och inte heller travbanefolket. Nådastöten för travbanorna är utdelad, hävdar de.

Själv har jag alltså en annan syn på saken. Lyckas inte banorna längre locka folk till spel måste förstås ATG öppna nya utskänkningsställen. Sanningen är att allt färre går på trav men att många fortfarande spelar på hästar. Direktspelet är knappast ämnat att sänka travbanorna, det är i första hand ett vapen mot nätbolagen som roffar åt sig allt större marknadsandelar.

Riktigt mörkrädd blir jag när en av landets ledande travtidningar undrar om det verkligen spelas hos nätbolagen i den omfattning ATG påstår. Herregud, har de ingen koll alls? Folk lirar ju som tokiga hos nätbolagen: alla mina spelande vänner pratar inte om annat. Unibet hade 2,75 på Human Behaviour och Expekt gav tolv gånger på Aircraftman. Jag lirade en lax på båda. Så där låter det hela tiden.

Först korven - sen toaletterna

Klart att vi spelar där oddsen är bäst, dummare än så är vi inte. Vilken gambler bryr sig om annat än den egna plånboken?

ATG:s enda chans att konkurrera med nätbolagen är med: 1) direktspel och 2) lägre skatt på vinnare och plats. Görs inte det fortsätter de seriösa spelarna att vända sig till nätbolagen.

Vad kan då travbanorna göra för att locka ny publik? Tja, det duger knappast att fortsätta nöta på som vanligt och säga att allt är skit och att det förstås är direktspelets fel. Jag tror helt klart på rappare arrangemang. Alla som varit på plats under en lunch-V5:a förstår vad jag menar. Jag tycker det är kanon: först värmningar i en timme, sen trav i en timme, sen går man hem.

En annan sak är att sluta skinna oss. Varför är allt svindyrt på travbanan? Jag väntar bara på att det sätts upp myntautomater på toaletterna. Tio spänn för att gå på muggen?

God Jul!

Veckans tips

Micke Nybrink ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM