Favoriten är ofta inte det bästa spelet

SPEL

Det är V75-finaler på Solvalla i morgon och vi som bor i stan tar väl chansen att smita från mostrar och fastrar och högljudda ungar?

Jag har full koll på omgången och några godbitar finns det.

Men först, tack för alla fina mejl. Ni är sannerligen engagerade och några har dessutom, helt gratis, tagit på sig uppgiften att regelbundet tala om för mig hur värdelöst jag tippar.

Jag tänker inte hålla något försvarstal, men vill i alla fall påpeka att mitt mål inte är att klämma ur mig så många vinnare som möjligt. Det är nämligen en ofattbart stor skillnad på att skryta upp hästen med bäst vinstchans jämfört med att jaga den med störst spelvärde.

Så här ligger det till: En tvåoddsare som vinner en gång på tre kanske har bäst vinstchans i loppet men den är ändå ett riktigt dåligt spel. I stället är sjuoddsaren som vinner en gång på fem ett givet lir. Spelar vi enbart såna kan vi sluta jobba.

Jo, jag vet att jag bjuder på åttaoddsare som vinner en gång på hundra, men det är en annan sak - ni får ha lite överseende... Tanken är god.

Hur som helst, favoriterna lämnar jag oftast därhän, jag nöjer mig med att hitta en bra spik, sen tappar jag intresset för de mest betrodda. Det är ju inte dem vi vill se vinna, eller hur?

Den här gången laddar Korpi

Bästa spiken är, i skrivande stund, inte favorit. Men det blir nog kraftig ändring på det. Classico Merett (V75-1) är en blivande internationell stjärna och även om han brände i lördags räknar jag med revansch. Senast laddade inte Pekka Korpi för fullt, men jag har sett Classico öppna som Anja Pärson och nu kör inte Korpi med ett ägg under gaspedalen den första biten.

I guld, V75-3, vinner normalt Dream Shogun. Men - nu snackas det om fortsatt surväder i morgon och i så fall är han, halshäst som han är, illa ute. Jag ger hårdingen Mr Sander en chans till, lopp i kroppen nu och inte fasen behöver han vara rädd för den här trötta ligan.

Går Think Yatzee felfritt i V75-5 så är det bra chans. Lugnt och fint, Örjan, du knäpper dem till slut.

L" Americain får väl ta över tidigt i V75-6 och hur ska han kunna torska sen?

The Fairy Girl visade kanonform senast och kan chocka alla i V75-7. Hon älskar att spurta i leran.

Helgens tips

Micke Nybrink