Travtränare rasar över ny piskregel

Stjärnkusken Svanstedt: Det är helt åt helvete

SPEL

Piskrappen ska stoppas.

Nu införs strängare straff mot djurplågeriet inom travsporten.

– De nya reglerna är helt åt helvete, säger stjärnkusken Åke Svanstedt.

Foto: ANDERS CARLSSON
VANSINNIG Stjärnkusken Åke Svanstedt tycker att de nya hårdare reglerna är alldeles överdrivna. Reglerna innebär att hästägaren kan riskera sina prispengar om kusken anmäls för djurplågeri.

Travkusken Erik Svensson utdelade 14 rapp mot sin häst JK Gate under ett V75-lopp på Axevalla 2001.

Banveterinären menade att det var den ”värsta drivning han sett under ett lopp".

I tingsrätten dömdes Erik Svensson till 40 dagsböter à 150 kronor.

Till hovrätten

Målet gick vidare till hovrätten där rättegång väntar den 27 april. Domen väntas bli prejudicerande för hur djurskyddslagen ska följas.

Från och med den 1 mars inför Svenska Travsportens Centralförbund, STC, nya regler för att stävja kuskarnas så kallade spödrivning mot sina hästar.

– Grundtanken är att det inte ska löna sig att bryta mot lagen, säger Johan Abenius, sportchef på Svenska Travsportens Centralförbund, STC.

Inga prispengar?

De nya reglerna innebär att den travkusk som senast dagen efter tävling anmäls för djurplågeri riskerar att bli av med prispengarna. Detta under under förutsättning att en civil domstol anser att kusken är skyldig.

Snabb avstängning

– Men vårt eget reglemente blir hårdare. Fälls en kusk för felaktig användning av körspö kommer vederbörande framöver att bli snabbare avstängd, säger Abenius.

Varför inför ni strängare regler nu?

– Djurskyddsfrågor blir allt viktigare. Vi inom travsporten måste se till att leda utvecklingen.

Flera travkuskar anser att det nya regelverket är överdrivet.

– Det är helt åt helvete. I trav får man inte driva hästarna om man jämför med galoppsporten. Det är också fel att hästägaren nu kommer att drabbas och bli av med prispengar för att kusken spödriver sin häst, säger Åke Svanstedt, som själv ligger fyra på listan över de mest bestraffade kuskarna 2003.

– Erik Svenssons agerande var ju ett extremfall. Travhästar har det i allmänhet väldigt bra, säger Åke Svanstedt, som får medhåll av kollegorna Stig H Johansson och Örjan Kihlström.

– Det här har blivit en storm i ett vattenglas. De gamla reglerna har fungerat bra. Vi har haft ett väldigt bra djurskydd, säger Örjan Kihlström.

De mest straffade kuskarna

Magnus Helander

ARTIKELN HANDLAR OM