Tysk speldom ökar trycket mot svenskt spelmonopol

”Ännu en dom som visar att de nationella monopolen strider mot EU-rätten”

SPEL

STOCKHOLM

En tysk förvaltningsdom i delstaten Hessen underkänner det tyska spelmonopolet. Med EU:s regler om etableringsrätt öppnas möjligheterna det brittiska spelbolaget Manx Online att etablera sig i Tyskland.

Domen i EU-landet Tyskland ökar trycket också mot det svenska spelmonopolet.

- Absolut, nu har vi ytterligare en dom som visar att de nationella monopolen strider mot EU-rätten, säger Per-Ivan Selinder, vd för spelföretaget Expekt.

Företaget drivs och ägs av svenskar men är registrerat på Malta. I flera år har Expekt och konkurrenter som Unibet och Ladbrokes kunnat enas i kampen mot det svenska spelmonopolet.

Stopp

Försök att annonsera och att etablera kontor och verksamhet i Sverige har hårdnackat stoppats av de svenska myndigheterna.

I en uppmärksammad rättegång i Italien i höstas fastslog EU:s domstol att det stred mot EU-rätten att hindra brittiska spelbolag att göra reklam i Italien. Det så kallade Gambellifallet utnyttjades omedelbart av internationella spelbolag som vill in också på den svenska marknaden.

Med hänvisning till att EU-domen i Italien också gäller i EU-landet Sverige ansåg de saken vara klar. Det svenska spelmonopolet är olagligt.

"Inte alls" kontrade spelsverige med finansminister Bosse Ringholm och Lotteriinspektionen i spetsen.

Undantag

- Domen har inte med det svenska spelmonopolet att göra, sade Ringholm och fick stöd av Lotteriinspektionens chefsjurist Jan Nyrén:

- Domen slår fast att man får ha nationella undantag.

Undantagen ska handla om värnet av den egna befolkningens väl och ve.

Och just det anser spelsverige att det handlar om när de svenska reglerna ska hindra utvecklingen av spelberoende och att inkomsterna från spelandet kommer till exempel idrottsrörelsen till del.

Vill ha licens

Det brittiska spelbolaget Stanleybet, som fick EU:s domstol med sig i Gambellifallet, driver nu saken också i Sverige. Flera bolag har eller planerar att ansöka om spellicens i Sverige.

- För att helst få en licens och få det hela ur världen. Eller få ett avslag som vi kan dra vidare juridiskt, säger Per-Ivan Selinder.

- Den nya tyska domen visar att vi är på rätt väg och den stärker vår uppfattning att spelmonopolet är olagligt, fortsätter han.

Anders Lignell/TT