Grymt, Gidde!

Svanstedts stjärna krossade allt motstånd i Olympiatravet

SPEL

MÖLNDAL

Gidde Palema och Åke Svanstedt krossade allt motstånd när man försvarade fjolårssegern i Olympiatravet.

Ta det som en varning inför Elitloppet.

-Formtoppen är inte nådd än, säger Svanstedt.

Foto: ROGER LUNDSTEN
Åke Svanstedt och Gidde Palema svarade för en enorm uppvisning när de vann Olympiatravet för andra året i rad och tjänade 800 000 kronor.

Säsongens träning har lagts upp efter ett nytt mönster. Gidde Palema skulle inte vara toppad än, det är revansch i Elitloppet som är årets stora målsättning.

Därför trodde inte ens ägaren Karl-Erik Bender på seger i Olympiatravet.

- Det var inte samma upplägg som inför förra året och jag var inte säker på att han skulle klara det. Men Åke var tydligen väldig säker på vad han gjorde, säger Bender.

Svanstedt hamnade långt bak i fältet efter starten och fick ta till rejäl speed längs första långsidan för att förbättra sin position.

- Det vara bara att köra. Sitta kvar i tredje var inget alternativ. När jag kom till ledningen var det bara att ge sig i väg. När vi kom till sista svängen visste jag att det var klart, säger Åke Svanstedt.

Det var ingen körning som ägaren Karl-Erik Bender hade väntat sig att få se.

- Förra året skulle han backa. Då körde han framåt. I år skulle han köra framåt. Då backade han. Åke bestämmer sig i sista stund. Jag kan ha åsikter men inte när det gäller Åke Svanstedt. Han är bäst, säger Bender.

I mål var Gidde Palema sex längder före Hilda Zonett och Robert Bergh på tiden 1.12,9.

Ren utklassning.

Men som sagt - bättre ska det bli.

- Han (Gidde Palema) ska kunna bli bättre. Han ska kunna drivas lite till formmässigt. Han har tränat för att komma i form senare i år, säger Svanstedt.

"Känns inte äldre"

Att Gidde Palema kommit upp i åren, 9, spelar ingen roll.

- Han känns inte äldre. Är precis lika löpglad och träningsglad som tidigare. Han är bättre i år. Förra året var det första gången han gick barfota.

I förra Olympiatravet ryckte Åke Svanstedt för första gången av skorna på Gidde Palema, vilket fick spelarna att rasa.

- Det var ju en liten chansning och hade det misslyckats hade man stått där som ett fån. Därför ville jag inte säga något i förväg.

Proffsboxare och för all del även landslagsspelare i fotboll i en del länder är förbjudna att ha sex innan sina matcher. För Gidde Palema gäller det omvända.

- Han betäckte ston dagen före loppet. Det fungerar ju på honom. Han blir glad av det. När han började betäcka i år ändrades hans psyke. Det blev ett annat temperament på honom. Han är piggare efteråt, säger Karl-Erik Bender.

I år har det redan blivit 72 betäckningar och totalt räknar ägaren med att Gidde ska få beställningar på åtminstone 150 som förra året.

Bender ser gärna att Åke och Gidde ger sig över till USA.

- Vi funderar på det. Vi tror han kan slå världsrekord, säger Karl-Erik Bender:

- Han drömmer, tycker det är kula att spekulera lite. Jag tror ju att han skulle kunna springa fort där över. Klart att det är lockande men det kanske blir ett för kostsamt äventyr för hästen, säger Åke Svanstedt.

Som hade en drömdag på Åby igår. Fyra raka segrar och knappt slagen tvåa i sista V75-omgången.

- Härligt. Det har gått rätt trögt tidigare i V75 i år.

Inget firande var planerat men med tanke på att Åke har en av sina sällsynta fridagar i dag blev det nog något i går kväll trots allt.

Har sprungit in 12,8 miljoner

Stefan Alfelt