Svanstedts kappkörning imponerade

SPEL

Gidde Palema är en häst när han tävlar med skor, en helt annan häst när han slipper dojorna. För de som lärt sig läxan var det lätt att lösa Olympiatravet på Åby igår. För oss andra gäller det att läsa på igen.

Sommarens mode blir grön pyjamas och barfota. De två mannekängerna, Åke Svanstedt och Gidde Palema, kan åka land och rike runt för att visa upp det nya modet.

Åke Svanstedt brukar säga att på Solvalla är det kompiskörning som gäller, på Åby är det kappkörning. Och att Åke gillar kappkörning visade han i går, inte minst i Olympiatravet.

Åkes chans att vinna loppet var att göra det ingen förväntade sig. När Lutfi Kolgjini väl kört till ledning med Revenue trodde alla att det var lugnt och stilla, kav lugnt alltså. När alla satt sig till ro slog Svanstedt till, bara som han kan göra. På några hundra meter bytte han ut sin position i kön till att bli tätkarl. Så gör bara grabbar som gillar kappkörning.

Resten blev en promenad, Gidde Palema var ensam på banan på väg mot årets första storloppsvinst.

Inte samma häst med skor

Själv har jag tvekat, det erkänner jag gärna, på att Gidde skulle komma tillbaka och vara lika bra som i fjol. Jag tycker att han sett tung och lite hängig ut i årets två första starter. Det är mäkligt att man aldrig lär sig. Gidde Palema utan skor är en världsstjärna, Gidde Palema med skor är inte ens en häst i sverigeeliten.

Räkna med Gidde utan skor framöver- och räkna med den där Svanstedt i sina gröna pyjamas. Och jag är helt säker på att Svanstedt sitter och ruvar på ett speciellt ägg ? Elitloppet. Det lopp Åke aldrig vunnit, inte ens med sin stora stjärna Zoogin.

Kan en nioåring, som Gidde Palema, vinna Elitloppet? Knappast om man skall lita på statistiken. Bara två gånger har Elitloppet vunnits av nioåriga hästar, 1960 av Honore ll och 1983 av Ianthin.

Bara två nioåringar på 52 år alltså. I år kan det vara dags igen. Men är verkligen Gidde nio år? Jag tycker han ser ut som en femåring, eller något sånt. Åtminstone när han slipper skorna.

Svanstedt lockar folk

Drygt 13 000 kom till Åby igår. De fick se Åke Svanstedt härja vilt. Han vann fyra av V75-loppen och han bjöd på dramatik och levande travsport. Inget mjäk, inget dalt med sina kuskkompisar. Tävling helt enkelt, eller som Åke uttrycker det: kappkörning.

Det är såna som Åke Svanstedt som kan locka folk till banorna igen.

Lutfi Kolgjini är också en kusk som gillar att asticka ut. Han trodde envist på sin Revenue igår. Han, och alla andra som trodde samma sak, hade heller inte lärt sig läxan. Revenue hade på de sju senaste Åbystarterna en femteplats som bäst. Han bättrade inte på den statistiken i går.

Revenue är ändå en häst för Elitloppet. Det är däremot inte Alesi O.M., Naglo och Steinlager. Men i Paris sågs tre aktuella Elitopphästar i går. Jag de Bellouet vann före Késaco Phédo och Love You.

Lennart Persson ([email protected])