Räkna inte bort Gidde utan skor

Micke Nybrink: I helgen avgjordes VM i dumskalle

SPEL

I helgen avgjordes VM i dumskalle.

Jag vann – överlägset, lekte med motståndet.

Enda trösten är att det äntligen börjar hända saker i barfotafrågan.

Som jag har tjatat om barfotainfo. Som ni har mejlat och hejat på mig. Ibland har jag känt mig som en dåligt förberedd maratonlöpare på väg uppför Västerbron. Era mejl har dock fått mig att raggla vidare. Jag har skrivit igen, och igen. Fan vet hur många gånger jag skrivit.

”Det här är bara början”

Nu får vi historiken i travprogrammet och visst känner man sig lite stolt. Vi är några stycken som kämpat för spelarnas rätt till information och jag lovar att vi inte lägger av ännu. Eller som Anders Jonasson sa i söndags i tv: ”Det här är bara början.”

Men vad ska en sån som jag med barfotainfo till? Ni andra är i behov av den och kan säkert värdera den, ta betalt när det är läge. Själv gick jag med skygglappar förra veckan, nerdövad. Jag gav fullständigt fasen i att Gidde Palema skulle tävla barfota för första gången i år. Jag vet inte vad jag fått för mig, tänkte väl att hästen inte var i form ännu. Tjena, nog var formen skaplig alltid och visst hade skorycket viss betydelse. Var han 40 meter bättre?

Själv vann jag VM i dumskalle lika överlägset. ”Åby-specialisten” Revenue? har han kommit i mål ännu?

”Vad folk lirar på skiter jag i”

Åke Svanstedts uttalande i Sportbladet i lördags har retat upp många spelare. ”Jag tränar hästar, vad folk lirar på skiter jag i”, sa Svanstedt när vår reporter frågade varför han mörkade barfotakörningen i Olympiatravet förra året.

Jag tror inte att Svanstedt menade att förolämpa oss. Jag vill i alla fall inte tro det. Han slängde ur sig kommentaren mest av okunnighet – för att vara lite tuff?

Även tränare borde spela ibland

För ett tag sen sa jag att alla travtränare borde spela ibland, som Robert Bergh som vann 1,5 miljon på V75. Han var ett föredöme, sa jag. Det fick jag en del skit för. ”När de vinner ser det inte alls bra ut. Det svärtar ner travet och vanligt folk kan få för sig att man måste vara kusk eller tränare för att vinna på hästar.” Så löd åthutningarna. Jag duckade och teg.

Men faktum kvarstår: Det är bra om en travtränare får inblick i hur vi spelare har det. Då kanske vi slipper uttalanden som att ”Vi kör ju alltid på optimal balans”. Vilket svammel.

Veckans tips

Micke Nybrink