Verbeeck och Bazire är inte lättskrämda...

SPEL

I Sverige är vi kaxiga, nästan dryga inför Elitloppet.

Vi har ju Barfota-Gidde, Scarlet och Hardys Rotation.

Kom hit ska ni få.

Men jag tror varken att JMB eller Verbeeck skiter på sig när de hör deras namn.

Och vem är JMB? undrar ni. I Frankrike kallas han så, Kungen av Vincennes, Jean Michel Bazire.

Han är JMB och han är överlägsen alla andra, tycker fransmännen.

JMB kommer till Elitloppet med fenomenet Kesaco Phedo, hästen som köptes för 30 miljoner (typ) och som nu börjat avbetalningen genom att vinna både Prix d’Amerique och sprinterloppet i Nice, Grand Criterium de Vitesse. Han gjorde det på 1.09,9 utan att Bazire körde en meter.

Efter det har Kesaco Phedo startat ytterligare en gång.

Förra helgen fick han stryk av en annan fransk kanon, Jag de Bellouet. Båda dessa körde som idioter mot varandra och ingen av dem borde ha kommit i mål. Men nu är det här inga vanliga kusar, så de slutade ändå etta och tvåa, och JMB skyllde på att banan var opassande lös för Kesaco.

Numera är det skandalmannen och sulkygeniet Jos Verbeeck som kör Jag de Bellouet. Han har gjort det i de två senaste starterna och det har blivit vinst båda gångerna.

1.11,1 – på odoserad bana

Först när de spöade Kesaco Phedo förra lördagen och så i söndags när man testade över 1 600 meter i Argentan.

Ni kanske såg loppet på tv, hur hästen galopperade på upploppet och ändå kunde komma tillbaka och vinna på 1.11,1 på den odoserade banan, där man dessutom springer åt fel håll.

Som sagt, jag tror inte vare sig JMB eller Jos darrar inför den svenska förstakedjan. Visst är Gidde, Scarlet och Rotation bra, men de franska lokomotiven brukar inte bry sig om vad som står (eller är) i vägen.

Jos Verbeeck kan man förstås ha hur mycket åsikter som helst om.

Förra Elitloppshelgen körde han först över Gidde Palema, sen söp han till och slogs med en taxichaffis och fick skaka galler några dar. Egentligen borde han portas från Solvalla för all framtid men det är ju också kul med en desperado på besök.

Sen kan man ju undra om Verbeeck verkligen vill komma hit och köra igen? Det låter inte så. Det kanske blir svårare att lura hit honom än Jag de Bellouet?

Och taxi är förstås uteslutet...

Veckans tips