Stig H: ”Jag har synpunkter på mycket”

Sportbladets nye krönikör om framtiden - och sin kärlek till travet

1 av 2
tycker till - i sportbladet Stig H Johansson, här med favorithästen Victory Tilly hemma på Stora Alby Gård, är Sportbladets nye krönikör.
SPEL

Grattis, Sportbladets läsare.

Kungen av trav, Stig Henry Johansson, är vår senaste medarbetare.

Varje vecka kommer han att skriva krönikor i Sportbladet.

- Det ska bli roligt. Jag har synpunkter på mycket och nu får man tillfälle att ge uttryck för dessa. Jag hoppas även kunna bjuda på något matnyttigt till spelarna, säger Stig H Johansson, 58.

5 800 segrar i travlopp i elva länder.

Sex segrar i Elitloppet.

Sedan 1999 har han kört in ofattbara 185 miljoner kronor på trav.

Imponerande siffror och starka bevis på att Stig H Johansson är Sveriges mest framgångsrika kusk och tränare.

Nu han kan han sätta ännu en titel på visitkortet - krönikör i Sportbladet.

- Det ska bli roligt och trevligt. Jag har skrivit lite i andra sammanhang tidigare och ska nog inte göra bort mig, säger Stig H Johansson.

Trav - då orkar han

Trav är Stig H Johanssons liv.

Han går upp kvart över sex varje morgon och dagen slutar inte förrän han sett travprogram på tv vid halv elva.

Bankörning, besök av veterinär, planering, resor, race och intervjuer blandas i en hektisk mix med Stora Alby Gård utanför Upplands-Väsby som bas för verksamheten.

Hur orkar du?

- Hade det inte handlat om trav hade jag inte orkat. Jag har ett otroligt intresse för trav och jag får väldigt mycket tillbaka av jobbet. Sedan har jag haft stora framgångar och det gör min livsstil lättare.

Ditt främsta minne från travet?

- Det är två saker som sticker ut. Först segern i Prix d"Amerique 1993 med Queen L. Men 2000 var det ännu vassare när jag vann elitloppet med Victory Tilly. Det var landskampsstämning på Solvalla och eftersom jag har en speciell relation med Victory Tilly var det extra roligt att vinna.

"Något speciellt mellan oss"

Favorithäst?

- Det är Tilly. Som jag sa är det något speciellt mellan oss. Tilly har betytt så mycket för mig och han har vunnit så mycket. Bland annat är han den vinstrikaste svenskfödda hästen och har ett världsrekord. Dessutom är Tilly en sympatisk individ.

Hur länge tänker du fortsätta som kusk och tränare?

- Jag började fundera på framtiden redan för tio år sedan. 67 år är strecket för att köra, träna kan jag dock göra längre. Jag kommer inte köra fram till strecket, det blir något eller några år till, det är max. Jag tror inte att det blir en nedtrappning utan snarare ett snabbt och abrupt slut.

Är du inte rädd för att karriären är över och du tvingas in i ett "normalt" liv?

- Ja, jag är väldigt spänd på hur man kommer klara av den biten. Det kan bli olika reaktioner när man hållit på 40 år som jag har gjort med samma sak. Men jag kommer arbeta med hästar ändå - även efter jag pensionerat mig. Vet inte i vilken omfattning eller inriktning.

- En sak är säker - den dagen allt är över ska jag bjuda tillbaka till min familj och vänner. De har ställt upp för mig och då är det min tur att besöka vänner och ge kvalitetstid till de som hjälpt mig.

Premiär i dag i Sportbladet - Stig H vår nye krönikör!

Tomas Ros