Svenskhoppet

– Vi hoppas på tredjegången gillt för ’Gidde’

SPEL

Gidde Palema är storfavorit i Elitloppet.

Sportbladet har träffat Gidde och hans ägare Karl-Erik Bender i deras längtan efter vinnarcirkeln på Solvalla.

– Vi hoppas på tredje gången gillt och jag tror på seger, säger Karl-Erik Bender.

Till helgen väntar Gidde Palemas stora utmaning – Elitloppet på Solvalla. Något som ägaren Karl-Erik Bender och kusken Åke Svanstedt haft i sikte hela säsongen. De är båda hoppfulla inför loppet.

– Kapacitetsmässigt är han en av få hästar i världen som kan trava elitloppet under 1.10. Men då ska allt stämma och samtidigt finns det 15 andra hästar som är tillräckligt bra för att vinna, säger Karl-Erik Bender.

Vill ha tempo

Säsongen 2004 har börjat bra för Gidde Palema. Han segrade Olympiatravet på Åby i överlägsen stil och vann Oslo Grand Prix nyligen. Något som bådar gott inför Elitloppet där största hotet är Kesaco Phedo enligt Karl-Erik.

– Det är honom att slå. Om han har en bra dag kan han vinna, men häst mot häst tror jag Gidde är bäst. Jag har svårt att se att någon kan slå Gidde.

– Vi hoppas på en vettig position, vi är inte beroende av att ta ledningen direkt även om det vore det bästa. Men vi är helt beroende av att det blir tempo i loppet, vi vill ju ha en snabbtid, säger Karl-Erik.

I Edsvära, ett samhälle med 400 invånare, har Karl-Erik varit med om att bygga upp en stor affärsverksamhet – företaget Benders Takpanneindustri och Stall Palema.

Familjens ägor sträcker ut sig i en idyllisk miljö. I närheten av boningshuset Villa Palema finns takpannefabriken, stuteriet, fem stall, en konstgjord sjö och flertalet hagar belägna.

”Jag går mina egna vägar”

Karl-Erik är en av landets genom tiderna största och mest framgångsrika hästägare och uppfödare.

– Jag tror framgången sitter i mitt sätt att fundera, ifrågasätta och gå egna vägar. Jag vill hela tiden göra något annorlunda och jag vill som många andra inte misslyckas, säger Karl-Erik.

Karl-Erik har en drivkraft som få människor besitter. Han ger inget sken av att ha 70 år på nacken. Livsglädjen och energin sprudlar i honom.

– Jag lever ett friskt liv och känner mig absolut inte som en sjuttioåring. Jag ser inte livet som slut, utan jag ser möjligheterna i stället, säger Karl-Erik.

Var amatörkusk

Karl-Erik och hans medarbetare har på egen hand byggt upp ett framgångsrikt företag.

– Jag ville producera någonting och nå framgång. Jag såg en annons om att tillverka takpannor. Jag köpte licens på dem och började driva företaget tillsammans med min far Knut och min bror Arne. Vi levererar i dag till vart sjätte hus i Sverige som renoveras eller byggs.

Karl-Erik har alltid haft ett gott öga till travsporten. Innan han startade hästuppfödning var han amatörkusk under flera år.

Han vann 30 av de 120 lopp han startade i och den största framgången är en andraplats i SM.

Stuteriet ligger honom varmt om hjärtat och han är stolt över dess adelsmärke – världshästen och elithingsten Alf Palema.

– När han blev avelshingst tog stuteriets utveckling fart. Han är den framgångsrikaste avelshingsten i Sverige på 2000-talet.

Palema Fibber första köpet

I 44 år har Karl-Erik varit hästägare. I dagsläget har han 24 tävlingstravare men totalt sett äger familjen cirka 120 hästar.

Grunden till dagens Stall & Stuteri Palema lades 1960, då Karl-Erik och en tränare på Axevalla, Tore Ernfridsson, åkte ner till auktionen på Brodda Stuteri i Skåne.

Där fastnade de för Palema Fibber, en travare med amerikanskt blod.

– Vi hade framgång med henne i början som hästägare och sedan köpte vi ett par hästar till varje år. Vi blev stamgäster där kan man säga.

Döpte efter en anställd

Palema Fibber gav namn åt stallet och alla hästar som sedan fötts upp har fått efternamnet Palema. Hästarna har döpts efter namn ur familjen, när deras namn inte räckte till fick anställda i företaget Benders Takpanneindustri låna sina namn åt fölen. Gidde Palema är döpt efter stuteriets banmästare, Bengt ”Gidde” Jannesson.

Redan som unghäst var hingsten Gidde Palema mycket lovande. Även då med Åke Svanstedt som tränare. 1999 slutade han tvåa i det travderby som stjärnhästen Victory Tilly vann.

Som femåring flyttades Gidde till Björn Goop. Tillsammans med Björn visade Gidde stundtals glimtar av sin stora kapacitet. Som när han år 2000 tillsammans med vinnande Victory Tilly och Varenne skar mållinjen som trea i Jubileumspokalen på Solvalla. Alla tre hästarna noterades för världsrekordtiden 1.11,7/2 140 m, men bara Victory Tilly fick rekordet.

Efter flertalet storsegrar såg vägen in i världseliten ut att vara spikrak för Gidde Palema. Men efter säsongen med Björn Goop försvann Gidde från tävlingsbanorna. I ett och ett halvt år lyste han med sin frånvaro.

Opererades

– Han har aldrig varit skadad på så sätt. Det är många som skrivit att han haft en allvarlig slitskada men det stämmer inte. Han hade problem att sätta ned ena benet på marken. En röntgenbild visade att flimmerhår hade vuxit in i en kotled så vi fick gå in och operera bort det.

Efter operationen sattes Gidde återigen i träning, men hästen behövde mer tid på sig och efter några starter blev han avelshingst på heltid.

– Det kändes som det enda rätta då, men tanken fanns alltid där...att kanske kanske. Vi hade nästan givit upp hoppet när Åke Svanstedt berättade att han hade en idé han ville prova. Vad som gjordes är hemligt, men det är något som görs på någon häst varje dag i Sverige, men inget vet varför de gör det.

Svanstedts idé visade sig bli en succé. Ett och ett halvt år senare var det dags för comeback och i dag är den ståtfulla hingsten en av världens bästa travare.

Gidde Palema var länge borträknad men att se honom som en ”askungesaga” är felaktigt. Anledningen: hans påbrå. Giddes far, Alf Palema, vann det största treåringsloppet Hambletonian i USA 1992. Modern Rosie Palema är syster till två vinnare av Stochampionatet. Hela stamtavlan vimlar av hästar i toppklass.

– Det är roligt att far och son varit så framgångsrika. Alf var världens vinstrikaste travhäst 1992. 2003 var Gidde vinstrikast i världen, säger Karl-Erik.

I fjol vann Gidde Palema nio prestigefyllda storlopp i Norden med seger i Olympiatravet, Oslo Grand Prix, Copenhagen Cup, Solvallas Jubileumslopp och Sundsvalls Open Trot som främsta meriter. Efter vinsten i Olympiatravet 2003 tog han steget upp i den absoluta världseliten.

”Kan slå rekord”

I fjolårets elitlopp travade Gidde in som tvåa i sitt försök bakom Scarlet Knight med plastade hovar. I finalen blev han påkörd och oplacerad. Nu är det dags igen.

– Vi hoppas att det blir tredje gången gillt. Han har vinnarkapacitet och Åke vet hur han ska köra för att det ska gå bra.

Elitloppet går i två heat. Något som är fördel Gidde enligt Karl-Erik.

– Han är alltid bättre i det andra heatet. Det första är en uppladdning. Gidde är verkligen bäst när det gäller.

En snabb tid är målsättningen i elitloppet. Och det är ingen omöjlighet.

– Jag är övertygad om att han kan slå världrekord. Många travkunniga har länge sagt att världens bästa häst ska födas med franskt och amerikanskt blod. Det har Gidde och kanske är vi där nu, säger Karl-Erik.

Tjänat 14,2 milj

Gidde Palema är en av förhandsfavoriterna i Elitloppet. Sportbladets Jessica Tjällman har besökt framgångsrika Stall Palema. Här berättar vi historien om stjärnhästen som fått sitt namn efter stuteriets banmästare.

Jessica Tjällman