Norsk seger i Svenskt Travderby

Gazza Degatos kusk: Jag fattar ingenting

SPEL

Malmö

Två norsktränade hästar fightades om segern i det blå-gulaste av lopp - Svenskt Travderby.

Överraskande vinnare blev Gazza Degato och Tom Horpestad, följd av Giant Diablo.

- Jag fattar ingenting, sade en chockad segerkusk.

Det mesta handlade om Giant Diablo innan årets derby - det klassiska travloppet för fyraåringar som körts sedan 1928 på Jägersro i Malmö.

Tränad av norrmannen Roger Walmann (sedan 1991 bosatt i Sverige) skulle stoet möta hingstarna för första gången.

Och hon spelades till klar favorit.

Men det blev en annan norrman som snodde storsegern mitt framför nosen på Giant Diablo, Roger Walmann och kusken Örjan Kihlström. Gazza Degato segrade på svenska rekordet 1.14,1/2 640 m auto, en förbättring med två tiondelar.

Hade en bra häst

Tom Horpestad var beslutsam när han satsade mot ledningen efter 500 meter och efter en tuff press valde Lars Lindberg att släppa med Luxury Ås.

- Jag skrek åt Lindberg att jag har en bra häst och att han skulle få en bra rygg, men han sade nej och han ville inte släppa ledningen. Men då körde jag lite till och då släppte han, berättar Horpestad, född i Stavanger men tränare i Årjäng sedan fem år tillbaka.

- Jag har väl kört det här derbyloppet några tusen gånger under veckan och en gång så slutade faktiskt loppet så här, fortsätter Horpestad och ler.

Tuffa hingstar

Giant Diablo fick ett perfekt lopp av Örjan Kihlström, men stoet var kanske inte lika vass som tidigare och fick nöja sig med andraplatsen.

- Jag är förstås besviken att vi inte vann, men jag tycker nog att Giant Diablo var lika bra som tidigare. Men det var annat motstånd den här gången. Det är trots allt lite skillnad att möta dom bästa hingstarna, sade Örjan Kihlström.

Giant Diablo fick en något strulig inledning, men Kihlström kunde så småningom köra fram i andrapar utvändigt. På sista långsidan avancerade Kihlström och in på upploppet stod striden mellan de två norsktränade hästarna.

- I sista kurvan kändes Giant Diablo fin, men när jag såg hur mycket Horpestad hade kvar i sin häst så blev jag tveksam, säger Kihlström.

Långa meter

Gazza Degato kämpade enormt hela upploppet ner och gav aldrig Giant Diablo en chans att gå i närkamp.

- Jag var livrädd att inte Gazza Degato skulle orka, men han var fantastisk stark, säger Horpestad.

- Men det var långa meter på slutet.

Gazza Degato har alltid tillhört dom bästa hästarna i sin årgång. Han var faktiskt favorit i Svenskt Travkriterium i fjol, men den gången gick det mesta snett för norrmannen.

- Jag körde mig fast och du må tro att jag ångrat det loppet.

Men det här gången tvekade aldrig Horpestad och den gula derbykavajen satt perfekt i vinnarcirkeln.

Måldomaren på Jägersro gav Horpestad hela 16 000 kronor i böter för "felaktig drivning". Visserligen bara en procent av förstapriset på 1,6 miljoner kronor, men det var grymt hårt dömt.

Stig Lindmark/TT