”Fel” norrman vann

Horpestad: Jag fattar ingenting

SPEL

MALMÖ

Som väntat blev det norsk seger i derbyt.

Men inte i form av Giant Diablo och Roger Walmann, för på upploppet avvisade Gazza Degato alla attacker.

– Jag fattar fortfarande ingenting, sa Tom Horpestad i vinnarcirkeln.

Foto: KANAL75
OVÄNTAD SEGRARE Inför derbyt trodde de flesta att den norske tränaren Roger Walmanns Giant Diablo skulle vinna men i stället segrade en en annan norrman: Tom Horpestad med Gazza Degato.

Lilla Årjängstravet har aldrig tidigare haft en deltagare i Svenskt Travderby. Tränaren Tom Horpestad var också färsk i derbysammanhang, i varje fall i sitt nya hemland Sverige. För i Norge som han kommer från har han tidigare varit med i loppet där de bästa fyraåringarna drabbar samman.

Men efter gårdagens derby så har både Ärjängstravet men framför allt Tom Horpestad skrivit in sig i historieböckerna, för nu har han vunnit en av de allra största loppen som går att vinna, nämligen Svenskt Travderby.

Kändes inte het

Gazza Degato har alltid tillhört en av de bästa i kullen och han vann också sitt uttagningslopp i fin stil men ändå kändes han aldrig särskilt het, i varje fall inte i förhandssnacket.

För nästan allt snack gick om tjejen Giant Diablo, tränad av normannen Roger Walmann, kullens drottning som hade tagit chansen i den öppna avdelningen och nu skulle slå elva grabbar.

Giant Diablo blev ”bara” tvåa efter ett perfekt lopp i andra par utvändigt. Hon gick bra men räckte inte hela vägen.

För denna dag tillhörde Tom Horpestad och Gazza Degato.

Tom som efter drygt 450 meter bestämde sig för att prova för ledningen men där satt vinnaren av årets Sprintermästare Luxury Ås och inte tänkte väl han släppa.

– Lars Lindberg sa nej men jag körde ändå, min häst har nämligen aldrig förlorat i ledningen och jag förstod att kom jag dit så skulle vi ha en bra chans, sa Horpestad.

Satte svenskt rekord

Och sedan blev han aldrig riktigt utmanad utan över upploppet så avvisade man alla attacker och vann loppet på 1.14,1, den bästa segertiden någonsin, tillika nytt svenskt sekord.

Segerglädjen i vinnarcirkeln var enorm och på frågan hur stort det är att vinna ett derby svarade Horpestad:

– Det får någon annan svara på för jag fattar fortfarande ingenting.

– Jag har väl kört det här derbyloppet några tusen gånger under veckan och en gång så slutade faktiskt loppet så här, fortsatte en leende Horpestad.

Han var rörd, omtumlad och det tar nog en stund innan han förstår vilken bedrift han har åstadkommit.

Daniel Larsson ([email protected])