Flytta de stora loppen till V75

Micke Nybrink: Börja med Derbyt

SPEL

Sporten och spelet, sida vid sida.

Det är ett mantra som mals överallt inom travet.

Sluta mässa, kom till skott. Flytta Derbyt till V75 till att börja med.

Derbyt är kört och som vanligt fick vi se ett otroligt spännande lopp. Inget är givet när de bästa fyraåringarna ryker ihop över lång distans, vilket Giant Diablo fick erfara. Spelmässigt är Derbyt alltid intressant och det tjafsas i månader om vem ska vinna. När väl kvalen är körda pratas det ännu mer. Alla har en åsikt, eller en stenklar.

Av den anledningen, är det inte oerhört korkat att Derbyt inte ingår i V75? Är det inte det fullständigt givet? Vårt i särklass största och bästa spel och ett av de absolut största och mest rafflande loppen ska förstås gå hand i hand.

Alltså: Flytta Derbyt från söndag till lördag och kör det som V75-3 under buller och bång. Spelet och sporten ska ju hänga ihop, tätt, det predikar alla numera, och om det inte bara är svammel så är flytten given.

När vi ändå är igång och transporterar storlopp till V75 åker givetvis Kriteriet, Stochampionatet och Åby Stora Pris med i lasset. Målsättningen måste vara att köra alla storlopp när de flesta tittar och spelar. Jag vågade inte skriva Elitloppet, borde kanske ha gjort det också, men lite huvudbry lämnar jag åt hemvändande Remy Nilson och grabbarna som bestämmer på ATG.

”Det var det värsta jag sett”

Här är ett mejl från Peter Jarl:

Du skrev i fredags om Leblanc som osynad kusk. Nu är han synad och det var inte vackert. Jag var själv på plats, och det var det värsta jag har sett. Jag kan bara säga, stackars den som spikade Kart de Baudrairie. Hästen är hyfsat fin om än lite kantig i aktionen men med en sån kusk så får han aldrig chansen. Pajasstyrning skrek många (mig själv inräknat), men det värsta är att han skyllde på hästen efter loppet. Björn Goop verkade inte ha några problem när han satt upp bakom hästen och inte Bazire heller. Nä, det måste vara hårdare koll på gästande kuskar även om de har kört så många lopp på hemmaplan som Leblanc.

Sant, men vore det inte underbart om Leblanc körde alla favoriter på V75, he he. Kan inte Kari Lähdekorpi peta Erik Adielsson och anställa fransmannen? Har Leblanc ingen brorsa? En kusin kanske? Ta hit dem!

Veckans tips

Micke Nybrink