Dopad - på nytt

Travtränaren Per Lennartsson: Det måste handla om sabotage

SPEL

Trav-Sverige skakas av ännu ett dopningsfall.

På nytt har en häst från Per Lennartssons stall lämnat ett positivt prov.

- Jag är oskyldig. Det måste handla om ett sabotage, säger Lennartsson.

Per Lennartsson väljer att träda fram. "Jag är oskyldig", säger han.

För två veckor sedan vann Order By Fax ett V65-lopp på Solvalla, körd av tränaren Per Lennartsson - som precis gjort comeback efter en två månader lång avstängning för dopning.

Nu visar A-provet att även Order By Fax var dopad, med det otillåtna ämnet Flunixin.

Träder fram

B-provet är ännu inte analyserat - men trots det väljer Per Lennartsson att träda fram i Sportbladet.

- Jag är oskyldig, precis som förra gången. Vi använder inga såna medel i mitt stall, säger han och riktar i nästa andetag skarp kritik mot STC (Svenska Travsportens Centralförbund).

- Jag pratar för samtliga cirka 300 travtränare i Sverige när jag säger att vi totalt maktlösa. Folk får gå som de vill i stallen, utan att vi kan göra något åt det. Är det någon som saboterar är det vi tränare som får ta smällen, rasar han.

När Lennartsson fälldes i juli ansågs han inte medvetet ha gett sin häst Kronan På Verket det otillåtna medlet Ibuprofen - men dömdes ändå av STC till böter och avstängning, på grund av tränaransvaret.

Måste få hjälp

- Vi tränare måste få hjälp från STC att undvika att såna här tråkiga dopningsincidenter händer. Jag har gjort allt i min makt - men det räckte inte ändå.

Förra gången tog Lennartsson sitt straff. Fälls han även den här gången lägger han av.

- Jag kan moraliskt inte glädjas åt en seger om folk tror att jag har fuskat. Dessutom får det här ekonomiska konsekvenser.

Lennart Granbeck, säkerhetschef på STC, vill inte kommentera det aktuella fallet innan B-provet är analyserat. Det beräknas ske under nästa vecka.

Emil Karlsson