Inget aprilskämt: Se upp för Gatsby

Micke Nybrink: Gidde Palema får det inte lätt

SPEL

Jackpott på V75 och alla spikar Gidde Palema.

Men – är det verkligen givet att han spöar Gatsby från dödens?

Jag undrar det, dubblingen känns given.

Nej, det är inget skämt.

Visst var Gidde Palema dunderfin i årsdebuten hemma på Axevalla den 15 mars. Han flög till spets och var så överlägsen att det nästan var löjligt. Utan sitt stängda huvudlag såg han rent av ännu bättre ut och skorna satt dessutom på. Gidde är ju annars hästen som blir 20 meter bättre barfota.

Inget riktigt test

Men i ärlighetens namn – någon test av formen var det inte att vinna på 1.15,6/2 140 auto före Rantanas Crown och Skipper.

I morgon blir det andra bullar. Då ska Gidde plocka ner en klippare som klarade av att skutta runt på 1.13,9/2 140 auto näst senast, på tre ben.

Nu har Kolgjini slipat, putsat, vässat och filat på sin gamle fransos och det bär av till ledningen i ett huj. Hur lajbans blir det sedan för Gidde (med skor) att knalla fram och försöka knocka Gatsby? Jag säger inte att uppgiften är övermäktig, men när de svänger ut på slutrundan känns det som fifty/fifty vem som vinner. Så ser det inte ut på strecken där Gidde är brakfavorit med 87 procent medan Gatsby är streckad på var femte kupong.

Resten av loppen betar vi i nummerordning:

V75-1: Profit Ås blir favorit och han såg fin ut i årsdebuten i lördags där han inte fick chansen i det lopp som Jetstile vann. Uppenbar risk att han vinner men jag varnar för Caprice Hörda som har drömläge och som är hemsk med rätt resa.

Jag jobbar in en galopp

V75-2: Här måste det skrälla. Favoriten Völunds Karolin jobbar jag in en galopp på (inte så svårt) och sen kan alla vinna.

V75-4: Favoriten On Way Laday har jag full koll på och det normala är att han leder från start till mål. Spets missar han inte, lita på mig. Han är en spik för oss som vill ta ställning i ett annars omöjligt lopp.

V75-5: Dessa kallblodslopp med okända norska hästar. Bort med dem från V75!

Jag vidhåller dock att Kallvados är bra nog och nu körs han åter av ordinarie kusk, vilket jag ser som ett stort plus.

V75-6: Omgångens klaraste är Bean Streep. För hur han ska bränna det här från ledningen begriper jag inte. Senast vann han från dödens. Nu dansar han runt i vårsolen i Karlstad.

V75-7: Låst på två. Ragdance var grym senast och är hästen att slå. Men Ludvig Palema svarade ju för en ofattbar långsida senast och nu har han laddats på samma sätt.

Micke Nybrink

ARTIKELN HANDLAR OM