Gidde Palema blir favorit i Olympiatravet

Micke Nybrink: Han ser – kan det vara möjligt? – bättre ut i år än förra året

SPEL

Det blev en ren walkover för Gidde Palema i den sista uttagningen till Olympiatravet.

Smidig som en katt gled han undan i ledningen.

Om två veckor är han favorit i finalen på Åby.

Då rycker Svanstedt skorna och vässar i jobben. Naglo och Steinlager darrar nog av skräck.

Tanken var ju att Gatsby skulle braka till ledningen och att Gidde Palema skulle få svettas på utsidan sista varvet. Men den komplicerade fransosen slog knut på sig själv strax före start och galopperade bort sig direkt.

Vet inte om Åke Svanstedt flinade skadeglatt i det läget, eller om han kanske önskade sig en match, att få täppa igen truten på Kolgjini – båda är nämligen stora i käften likt två proffsboxare.

”Han känns som en unghäst”

Svanstedt lämnade i alla fall andra ytter direkt och gled, röda mattan var utrullad, till ledningen efter 500 meter. Efter 1.15 första rundan och sannolikt fortfarande med vilopuls på Gidde lät Svanstedt sin hingst sträcka ut lite sista 700. 1.11 visade klockan och det såg ut som när Michael Johnson gick första kvalheatet i OS eller VM över 400 meter, halvfart.

– Han är tio år men känns som en unghäst, sa Åke, lätt uppspelt efter segern och själv konstaterar jag att Gidde ser – kan det vara möjligt? – bättre ut i år än förra året då han sprang in knappt åtta millar. Vet inte om det är det öppna huvudlaget men hästen sträcker ut på ett sätt som gör att man får rysningar.

I finalen om två veckor väntar i och för sig Steinlager och Naglo, två av Europas bästa medeldistansare, men när Gidde Palema får tävla utan skor och trimmas i intervaller dagarna före lopp förvandlas han från katt till tiger. Det är knappast Gidde som fruktar motståndet i finalen. Gissar att Stefan Hultman, Naglos tränare, och Per Oleg Midtfjeld, mannen bakom Steinlager, svalde några gånger när Gidde tassade undan i går.

Pirate Copy gjorde sitt livs lopp

Förutom Gidde imponerades jag av Profit Ås. Han var kanonfin när han försvann in på upploppet. Jag tror aldrig att jag sett honom bättre.

En annan häst som gjorde sitt livs lopp måste vara Pirate Copy: via tredjespår i 1.10-tempo fram utvändigt ledaren efter 700 meter och sen undan till lätt seger efter 1.11 sista 500.

– Han har nog utvecklats lite grann, sa Stig H direkt efter loppet och det var årets understatement.

Floppen: Min spik, Bean Streep, stannade helt i ledningen som storfavorit och måste ha varit sjuk. Hoppas jag.

Passas nästa gång: Gatsby såg grym ut efter galoppen och joggade i 1.11-fart bakom klungan sista rundan som diskad. Hade varit kul att se i ledningen? Maximilian O.C. spurtade som ett skott från sjätte ytter i V75-6.

Micke Nybrink