Jag vill se Faksen med varmblod

Micke Nybrink: Inget kallblod i världen kan stoppa honom

SPEL

Nu har han 41 raka, Järvsöfaks, och det finns inget kallblod i världen som kan stoppa honom.

Glöm det, han är ensam på toppen.

Kanske läge för J-O Persson att ”göra en Sörenstam” – möta varmblod för att få lite sparring?

Johan Edlund var inne på att det enda som återstår för Järvsöfaks är att sudda ut Spikelds världsrekord, 1.18,6, innan han drar sig tillbaka som den bäste någonsin. Jag tror, precis som Persson, inte att Faksen grejar att spöa den där norska felklockningen (ja vad fan?). Inte för att hästen är sämre numera, utan för att motståndet är för dåligt. Faksen kan inte göra allt själv och kuta 1.18,5, det går inte att motivera honom, han fattar inte (jag förstår honom) vad det ska vara bra för.

Så den enda chansen att knäppa norrmännen på näsan är att göra som Annika Sörenstam gjorde. Hon provade ju lyckan mot gubbsen på PGA-touren och fick då plötsligt kämpa för att hänga med.

Skulle det inte vara kul att se Faksen i ett rekordförsök med två, tre varmblod som farthållare?

Inleddes med chickenrace

V75 i Gävle inleddes annars med ett händelserikt lopp där Dollars All Over kördes oerhört aggressivt i dödens av Hans-Owe Sundberg och där Per Lennartsson och Prime svarade lika envetet. Båda hästarna var i behov av en varsin bår i sista sväng.

För djävligt? Nej, hellre krig än läggmatcher – men nu var det lite kamikaze över det hela. Ett chickenrace där ingen väjde.

Jim Frick sände sedan normalt ovillige femprocentaren Dimman i 190 knyck 750 kvar. Sen blundade och boxade han in hästen upploppet ner. Frick sa att han visste att han vann och det berodde förstås på att han hittar runt Gävles oval med förbundna ögon.

När Ulf Ohlsson släppte ledningen med Bellman Töll efter 400, till storfavoriten Flying Herkules, tyckte jag att hönskacklet hördes långt upp på läktarplats. Men planen funkade perfekt och när luckan kom och alla svek blev segern säker.

Ronja var svår, men inte omöjlig

Omgångens skräll bjöd duktige Kristian Lindberg på i lärlingsloppet där han smög och smög med Ronja Cape. In på upploppet hittade han loss och segern för den formstarka tvåprocentaren var ett faktum. Svår att hitta, visst, men inte omöjlig.

Robert Bergh ska man spela på när det ska köras offensivt. Med Titan W.F. kröp han ner i äggställning likt en störtloppsåkare och tutade till spets, sen var saken klar. Och Stig H vann med stenklare Force By Night. Spets och slut, även om det var lite kråkvarning till slut.

Passas nästa gång: Cold Hard Wind gjorde allt skitgöra utanpå Flying Herkules i guld och höll strålande. Simb Kansas travade 1.11 sista 800 från sjätte ut.

Micke Nybrink