Gör inte V75 till ett lotteri

Micke Nybrink: Hälften norskt, hälften svenskt – säg att det är ett skämt

SPEL

Hälften norska och svenska hästar på V75.

Så löd rubriken i en facktidning i fredags.

Säg att det är ett skämt.

Gör inte vårt älskade V75 till en tombola.

Tyvärr verkar det vara allvar. Färjestad har fått klartecken av ATG att köra en "landskamp" den 24 september, då banan även arrangerar V75. Samtliga sju lopp ska innehålla sex svenska och sex norska ekipage, hemmalaget mot bortalaget. Publiken ska även delas in på olika delar av läktaren och norrmännen är med på noterna och skjuter in 800000 kronor i prispotten.

Katastrof

Så långt låter allt kul och festligt. Sverige mot Norge i trav, vem vinner matchen? Kom och heja.

Men kom ihåg att ska vi spela på loppen också. Vi som varje vecka öser in pengar på världens bästa spelform, som V75 faktiskt är, nu ska vi analysera sju lopp där halva fältet är en okänd faktor. Det är INTE ALLS intressant.

Det är inget annat än en katastrof.

V75 är svårt nog som det är men det är även ett spel där den påläste belönas och där den som satsar ordentligt, gärna i bolag, har goda chanser att gå med vinst. V75 är totalt överlägset.

Så blir det inte den 24 september. Då kan vi glömma allt vad skicklighet heter, vi vanliga spelare. De som möjligen har chansen att vinna är travtokiga norrmän som följer svenskt trav i tv. Och spelproffsen kanske, de som har de rätta kontakterna.

Hur ska du och jag kunna räkna ut hur loppen blir körda när vi inte har en aning om hur startsnabba de norska hästarna är? Vem anfaller tidigt? Vem måste smyga? Vem kör som en dåre? Vilka är bäst barfota?

Kör landskampen en vanlig travdag

Hur ska vi kunna bedöma norska tränares uttalanden när vi inte vet hur de brukar låta. Jag menar, när Olle Goop tror på platschans är det ett spikläge, det vet vi, och när Stig H säger att hästen är normal i jobben tränar den kanonbra. Men hur ska vi bedöma alla dessa överoptimistiska (?) norrmäns uttalanden?

Fast egentligen spelar det kanske ingen större roll. Det råder ju inte speltvång varje lördag. Faktum är att jag står över V75 minst en gång i månaden numera, när det ser favoritbetonat ut eller när norska kallblod väller över gränsen - då avstår jag och sparar pengarna till ett bättre läge.

Så vad gapar jag om?

Jo, jag blir ledsen om V75 behandlas så oförsiktigt. Jag inser att ATG försöker vidga vyerna, det är framtiden, men snälla, kan inte landskampen köras en vanlig travdag?

Veckans tips

Micke Nybrink

ARTIKELN HANDLAR OM