General du Lupin ska gå på knock: Han är travsportens Muhammad Ali

SPEL

Travhästarnas Muhammad Ali går för knock i Olympiatravet.

Men formen är tveksam.

– Jag hoppas att han kan visa sig från sin goda sida och dansa fram som han brukar, säger Frankrikeexperten Anders Lindqvist.

General du Lupin.

General du Lupin har varit Frankrikes bästa häst i flera år. Men trots över 20 miljoner i intjänade pengar, en meritlista som sträcker sig över flera A4 och elva år på manken har Generalen aldrig tävlat i de allra största loppen.

Valacker stoppas nämligen i de stora franska loppen som Prix d"Amerique.

I fjol vann General du Lupin 14 av de 21 lopp han startade. Då ska man veta att han i många startade 20-50 meter bakom de övriga.

Dels straffar de franska travreglerna ut valacker, dels påverkar summan intjänade pengar startpositionen - ju mer pengar, desto sämre utgångsläge.

-Han kom tvåa bakom Kazire de Guez trots att han startade 25 meter bakom, säger Anders Lindqvist.

"En nervig häst"

Karzire de Guez var bland de bästa i Prix d"Amerique och vann Prix de Belgique förra året. Så visst har General du Lupin bevisat att han håller klassen.

Talar emot fransosen i Olympiatravet gör att han inte är särskilt glad i att resa. Årets Sverigebesök blir faktiskt bara tredje utlandsresan för elvaåringen - någonsin.

-Det är en nervig häst som inte är speciellt van att resa. En klar nackdel, säger Anders Lindqvist.

Generalen får nog se till att skärpa sig. För nu när han blivit pensionär i hemlandet ska han satsa på en utlandskarriär.

Kanske är kusken Pierre Vercruysse rätt man att lugna hästen.

Vercruysse var sjunde bäst i Frankrike i fjol när man räknar antal segrar och är dessutom van vid svenska banor.

-Han är en av få fransmän som pratar riktigt bra engelska. Det gynnar honom att han kan ta sig in i olika travkulturer när han är på resa, säger Anders Lindqvist.

Årets andra start

Även formen är lite tveksam. General du Lupin har varit borta ett tag och gör sin andra start för året i Olympiatravet.

-Om han var i form skulle det bli en fantastisk match mot Gidde Palema, men jag tror inte han är på topp. Jag rankar honom som trea efter Gidde och Spring Ray, säger Anders Lindqvist.

-Men han är en travsportens Muhammad Ali och en av få som kan slå Gidde Palema, avslutar han.

Andreas Rolfer