Kart de Baudrairie en rutinerad häst: En outsider med en blixtrande speed

SPEL

Den yngsta av de två fransoserna är den som är mest rutinerad på svenska banor.

Men att han körs av Frankrikes i särklass bästa kusk, kan bli hans fall.

-Kusken Jean Michel Bazire kan känna sig hämmad av det svenska körreglementet, säger Frankrikeexperten Anders Lindqvist.

När General du Lupin gör sin första start i Sverige har Kart de Baudrairie redan gjort en Skandinavienturné, med bland annat vinst i finska Kymi Grand Prix och en femteplats i Lilla Elitloppet.

Kart de Baudrairie har också kört i svenska V75 några gånger.

Han kördes då av Frank LeBlanc men kommer i Olympiatravet att köras av Jean Michel Bazire, Frankrikes motsvarighet till Björn Goop. Eller kanske ännu hetare.

Bazire är överlägsen etta bland franska kuskar. 2003 vann han tre gånger så mycket som tvåan och i fjol kunde han räkna seger i 285 lopp - mot närmast följandes 115.

Kusken en fälla?

Men trots alla meriter kan just kusken vara det som fäller Kart de Baudrairie. Bazire är mindre rutinerad på tusenmetersbanor under svenska förhållanden än till exempel Pierre Vercruysse, som kör General du Lupin i Olympiatravet.

Det svenska reglementet skiljer sig från det franska, och är mycket strängare. Kroppskontakt och små knuffar är tillåtet på Bazires hemmaplan, men kan leda till avstängning i Sverige.

-Han blir lite hämmad, osäker, när han ska köra med det svenska reglementet. Man måste handla på instinkt i ett lopp, och då gör han fel ibland och är för feg ibland, säger Anders Lindqvist.

Formtoppad

Även om Kart de Baud-rairie normalt sett är numret mindre än General du Lupin i Frankrike är placeringen dem emellan inför Olympiatravet oviss. När Generalen bara har gjort en start i år, är Kart de Baud-rairie formtoppad just för Olympiatravet.

Gör han bra ifrån sig där kommer det automatiskt inbjudningar till fler lopp under året.

-Han är inte chanslös, men en outsider. Han har en blixtrande speed, men måste ha tur också, säger Anders Lindqvist.

"Kapaciteten finns"

Då hade det kunnat börja bättre. Spårlottningen blev rena niten. Kart de Baud-rairie startar i tiondespår, men Anders Lindqvist tror ändå att han kan överraska.

-Kapaciteten finns där, helt klart. Han är i form och körs av en bra kusk, och har dessutom visat att han klarar av att resa. Han är i sin bästa ålder (sju år) och kan säkert axla en del av General du Lupins storhet nu när han lämnar Frankrike.

Andreas Rolfer