Vinnare trots generalstrul

Gert Lengstrand: Favoriterna höll vad de lovade

SPEL

Favoriterna höll vad de lovade och ingen utdelning på fem rätt.

Däremot höll inte jättefavoriten Hot Tub måttet. Såg ut som en skadeskjuten kråka redan i värmningen och galopperade sedan bort sig.

Men showen - den stod General du Lupin för.

Efter Hot Tubs bortfall låg vägen mot miljonerna öppen som autobahn.

Men tji fick alla favorithatarna och bland Harry Boy-lirarna blev det klackarna i taket. Speciellt som Sheriff Hornline gjorde sin plikt i det efterföljande loppet. När General du Lupin en stund senare pulveriserade sitt motstånd i Guldbjörken förstod man att utdelningen skulle bli minimal.

"Hulken" tog över

Den franska "generalen" gjorde dock allt för att sätta käppar i hjulet för favoritspelarna. Bråkade kort före start och ville inte alls vara med. Tog i stället med sig Örjan Kihlström in på stallbacken och vägrade gå ut på banan trots att skötaren försökte få hästen på andra tankar. Bättre gick det när Stefan "Hulken" Hultman tog tag i hästen. Och då återstod endast 30 sekunder till start. Hultman höll ett stadigt tag i General du Lupin och sprang med hästen i nästan 100 meter med Örjan Kihlström som nöjd åskådare. När den franske världsstjärnan sedan galopperade kort efter start trodde åtminstone jag på favoritfall.

Satte klorna i ledaren

Men tji fick jag. General du Lupin visade med råge varför han tjänat ihop drygt 20 millar till sin ägare. Körde fram i dödens varvet kvar och satte sedan klorna ordentligt i ledande Flying Herkules. Blåste sedan förbi denne i ett huj, vilket höll på att kosta Tommy Hanné en rejäl bihåleinflammation. Den urstarke fransosen vann busenkelt och såg ut att kunna springa i ytterligare två varv. Biljetten till Elitloppet torde därmed vara utskriven och klar.

Ola Hansson och 25-taggaren Coober Pedy såg i alla fall till att det inte blev dubbel jackpott genom att vinna V75-epilogen.

Toppen: Björn Goop fick en flygbiljett till Umeå av Timo Nurmos för att köra tre av stallets hästar. Unge Goop förvaltade resan på bästa tänkbara sätt och vann med alla tre.

Floppen: Hot Tub verkade inte alls vara på humör.

Nästa gång: Spin City (V75-2) och What a Topgun (V75-7) ska passas framöver. Upphämtningen efter deras galoppinslag var helt enkelt strålande.

Gert Lengstrand

ARTIKELN HANDLAR OM