Topptränare sågar Elitlopps-bossen

Attacken mot Hans G: Det sköttes bättre tidigare år

SPEL

Två av landets främsta travtränare går till attack mot Elitloppets general Hans G Lindskog.

– Han har bjudit in hästar som inte har visat form, säger Kari Lähd­ekorpi.

– Seedningen är ett stort frågetecken, säger Robert Bergh.

Foto: Thomas Blomqvist
ATTACKERAS Hans G Lindskog är inte populär bland flera tränare inför årets travhändelse – Elitloppet.

Kari Lähdekorpi utsågs förra året till Sveriges bästa travtränare.

I år ville han ha med sin häst Cold Hard Wind i Elitloppet – men fick nobben i sista stund.

– Jag tycker att man hade lite för bråttom att välja ut hästarna, man väntade inte och såg vilka som hade form. Jag blev besviken, för chansen att få vara med i Elitloppet kommer inte så ofta, säger Lähdekorpi som anser att det var bättre på den tiden Klaus Koch var Elitloppsgeneral.

– Klaus Koch väntade alltid till sista veckan.

Dunkelt bakom duo

Kari Lähdekorpi ger inte mycket för startlistan i årets Elitlopp.

– Normalt hade jag inte varit så jätteintresserad att vara med, men nu är ”vanliga” hästar med, som man kan slå. Det är bara Steinlager och Gidde Palema som är bra och sen är det mycket dunkelt bakom dem. Man har bjudit in hästar som inte har visat form, det är sex, sju hästar som man inte vet var de står.

– Nu snackar man om revanschmöte mellan Gidde Palema och Steinlager, men det ska inte vara något jävla revanschmöte i Elitloppet, det ska vara 16 bra hästar. Nu är det i princip bara två hästar som slåss om det.

Kari Lähdekorpi är inte ensam i kritiken mot Hans G Lindskog. Robert Bergh är rejält missnöjd med seedningen, som placerat hans häst Tsar d’Inverne (delägd av Peter ”Foppa” Forsberg”) i första försöksheatet.

– Seedningen är ett stort frågetecken. Det verkar som att länder och gamla meriter är viktigare än formstatus. Hans G har listat ut någonting på egen hand. Jag frågade honom hur han hade listat, men jag fick inget riktigt svar, säger Bergh.

Hur stora är dina chanser?

– Små, som det blev nu. Vårt försöksheat skulle lika gärna kunna vara final.

Tar lätt på kritiken

Bergh håller med Kari Läh­dekorpi att det var bättre på Klaus Kochs tid.

–? ag vet att det har skötts bättre tidigare år. Jag kanske har blivit bortskämd, men när jag började ha med hästar i Elitloppet så fick jag jobba med Klaus Koch och det är ju ett fullblodsproffs.

Elitloppsgeneralen Hans G Lindskog tar lätt på kritiken.

– Kari har en jäkla bra häst som kommer från en seger i Oslo och visar kanonform. Jag hade tagit ut 14 hästar och sex hästar slogs om de två platser som fanns kvar. Tyvärr fick inte Cold Hard Wind plats. Jag valde i stället Civil Action och Naglo och jag förstår att Kari blev besviken.

– Det Robert sagt, att det skulle ha varit bättre på Klaus Kochs tid, får stå för honom, men jag har svårt att ta det på allvar, han måste ha sagt det med glimten i ögat. Jag har svårt att tro att Robert skulle säga något sånt.

Fortsätter du som sportchef på Solvalla?

– Ja, det är klart. Varför skulle jag inte göra det?

Emil Karlsson

ARTIKELN HANDLAR OM