(TRAV)Kungarnas landskamp

SPEL

Svenske titelförsvararen: Gidde Palema svårslagen

Gidde Palema ska försöka försvara sin titel.

Och Åke Svanstedt vet hur:

– Får Gidde köra i ett eget tempo blir han svårslagen, säger han.

Det mesta talar för att årets Elitlopp blir en mycket dramatisk och spännande uppgörelse mellan svenske titelförsvararen Gidde Palema och norske utmanaren Steinlager.

Chanserna för en sådan duell minskade knappast efter spårlottningen, som genomfördes på söndagskvällen i förra veckan. Både Gidde Palema och Steinlager fick andraspår i respektive kvallopp.

En lottning som Åke Svanstedt naturligtvis var nöjd med. Den ger honom alla förutsättningar att skaffa sig ett bra utgångsläge inför finalen. Och när det gäller Gidde Palema finns det inget bättre läge än en tidig ledning.

– Han är bäst när han är i ledningen och kan köra i ett eget jämnt tempo. När det blir ryckigt blir han trött. I eget tempo blir han svårslagen, säger Åke Svanstedt.

Enkelt i Olympiatravet

I Olympiatravet på Åby i april fick Gidde Palema en tidig ledning och kunde köra i just ett eget jämnt tempo. Då hade Steinlager inte en chans.

Det loppet visade hur stark Gidde Palema är när han får sin drömposition. I Oslo Grand Prix den 15 maj blev det tydligt hur tufft han får det när loppet blir annorlunda, när han inte får en tidig ledning och när tempot blir ojämnt.

Då var det Steinlager som direkt tog täten. Gidde Palemas väg fram till upploppet blev väldigt ryckig och väl där var han rejält slutkörd. Steinlager segrade komfortabelt, Gidde Palema blev bara fyra.

Men sett till statistiken var den segern ett undantag. Gidde Palema har nio segrar i inbördes möten. Steinlager bara två.

– Det betyder ingenting nu. Och Steinlager har utvecklats, han är betydligt bättre nu än tidigare, säger Svanstedt.

Missräkning

Fjärdeplatsen i Oslo var ändå en rejäl missräkning. Efter den starten undersöktes Gidde av veterinären. Några fel gick dock inte att hitta.

Har uppladdningen inför Elitloppet fungerat bra?

– Ja, det ser bara bra ut. Det finns ingenting att klaga på, säger Åke Svanstedt.

Norske utmanaren: Steinlager ska vara i toppform

Om travet är det minsta lik teaterns värld är Steinlager illa ute. Genrepet gick alldeles lysande, vilket betyder otur på Dramaten.

Men Solvalla är en helt annan skådeplats och den norska utmanaren är i sitt livs form.

– Gidde Palema ska vara bra go för att slå oss, säger kusken Per Oleg Midtfjeld.

Startraketen Steinlager och Per Oleg Midtfjeld kan gott sticka ut hakan. Så sent som för två veckor sedan slog paret Elitloppsfavoriten Gidde Palema i Oslo Grand Prix.

”Gidde” har trots förlusten plusstatistik i inbördes möten mot sin norskregistrerade motståndare, nio segrar mot Steinlagers två.

Men det senaste mötet slutade alltså i norsk succé, en bedrift som kan upprepas:

– Bara vi kommer bra ut från start och inte hamnar för mycket efter. Då ska Gidde vara bra go för att slå oss, säger Midtfjeld.

”Mycket ska stämma”

Och om ni kommer efter i starten?

– Då blir det svårt, men han (Steinlager) har många andra kvaliteter. Det gäller för alla hästar att inte komma för långt efter.

Seger i Oslo, är formen lika bra i Elitloppet?

– Ännu bättre. Han har ett par löp i kroppen och ska vara i toppform.

Ni blev trea i fjol, är det er tur att vinna nu?

– Möjligheten finns ju, men det är mycket som ska stämma för att vinna. Han fick sitt genombrott förra säsongen och borde komma lite bättre nu.

Hur klarar Steinlager två lopp samma dag?

– Jag ser det som ett plus. Han har gått det flera gånger tidigare och är alltid bättre i andra.

Segern i Oslo var Steinlagers tredje på fyra starter i år. Trots att säsongen bara börjat har hästen redan sprungit in hälften av fjolårets 3,5 miljoner i prispengar.

– Det här ser ut att bli hans bästa säsong hittills. Han har utvecklats fint, blivit mognare och tuffare av att möta bra motstånd.

”Bör kunna tio blankt”

Hur bra kan han bli?

– Han utvecklas nog inte så mycket mer, men bör kunna gå ner mot tio blankt.

Hur stort skulle det vara i Norge om ni vann Elitloppet?

– Väldigt stort. Det är ett av världens största lopp.

Och för dig personligen?

– Att vinna är precis hur stort som helst.

Stefan Persson, Andreas Rolfer