Här startar Love Yous segerjakt

Bildextra: Sportbladet följde elitloppsstjärnan – från Frankrike till Sverige

1 av 6 | Foto: NIKOLAI JAKOBSEN
STJÄRNAN LYFTER MOT SVERIGE - OCH SEGER? Franske Elitloppshästen Love You, av många utpekad som loppets stora outsider, kliver på planet till Sverige.
SPEL

PARIS-STOCKHOLM. Klockan halv nio på morgonen väcktes Love You ur sin fyrbenta sömn på ett stuteri i franska Normandie.

Drygt tolv timmar senare sussar han sött i sin box på Solvalla.

Sportbladet följde med stjärnhästen på den långa resan, bara två dagar före Elitloppet.

Stuteriet heter Haras de la Brosse och ligger i hjärtat av Normandie. Där har den populäre hingsten normalt massor av ston att välja på. Men fredagen är ingen vanlig dag. För strax innan 08.30 kommer skötarna David Aurelien och Nicolas Simon. Love You packas in i hästtransporten. Destination - flygplatsen Beauvais, åtta mil nordväst om Paris.

Bilresan tar ungefär tre timmar. Det är varmt, över 30 grader, och det finns ingen AC i en hästkärra.

- Men det är lugnt för hästarna, de har det fint. Det är värre inne i bilen, säger David Aurelien.

"Hästarna är vana"

Strax innan tolv är de framme. På flygplanet, en bulgarisk propeller-historia som ser ut som en kvarleva från andra världskriget, ska Love You och åtta andra hästar få plats. Och deras skötare. Två av de andra hästarna ska också springa Elitloppet, Ilster d"Espiens och Kart de Baudrairie.

På planet står hingstarna i egna boxar, stona är mindre aggressiva och kan stå tillsammans. Det finns vatten och hö, precis så mycket som hästarna önskar.

- De här hästarna är väldigt vana vid sånt här, de är riktiga globetrotters. Eftersom de kan låsa lederna och sova stående om de vill påverkas de nästan ingenting. Vissa hästar ju har problem, men de blir bortsållade tidigt och når aldrig eliten, förklarar Johan Hellander, stuteriveterinär.

Promenad på Solvalla

Planet landar på Arlanda en stund efter sex. Flygresan har gått bra för både häst och skötare, men Love You och de andra tvingas stå kvar inne i planet i nästan 45 minuter på grund av säkerhetskontrollerna. Klockan sju är allt klart för avlastning och transport till Solvalla.

- Flygresan gick bra, han var väldigt lugn och fin hela tiden. Väntan var heller inga problem, säger David Aurelien.

Det tar ett tag att lasta på hästarna. Efter ytterligare en dryg halvtimmes bilresa är hästarna framme på Solvalla. Love You leds snabbt in i boxen medan David Aurelien packar av hö och utrustning från lastbilen.

Klockan är 20.30. Det har gått exakt tolv timmar sedan resan startade på morgonen. Men innan det är läggdags måste hästen rastas, sträcka på benen och uträtta sina naturliga behov. David Aurelien leder Love You runt stallbacken. Han känner hästen väl, kanske bättre än någon annan.

- Det känns bra, säger han och ler.

David Tanentsapf, Nikolai Jakobsen ([email protected])