Titta - så festar hela Solvalla

60000 personer gör Elitloppet till en av Sverigs största folkfester

Foto: STEFAN MATTSSON
SPEL

Den största händelsen i svensk travsport.

Men Elitloppet är mer än häst. Jättepubliken förvandlar Solvallas läktare till en enorm folkfest.

- Det här är lätt årets bästa och häftigaste fest, säger Niclas Silverberg från Malmö.

Peter Forsberg och Tomas Brolin gillar båda Elitloppet. Foppas häst, Tsar d"Inverne är en riktig outsider i kväll.

I festvåningen sitter superstjärnorna Peter Forsberg och Tomas Brolin. På en stol nere vid banan vilar lilla Angelica, sex veckor, i mamma Annas famn.

Stämningen på topp

Elitloppshelgen på Solvalla lockar nästan 60 000 personer i alla åldrar och med alla möjliga bakgrunder. Tillsammans ser de till att den sista helgen i maj alltid blir en fantastisk fest.

- Här är så himla mycket folk och det är alltid så trevligt. Det är därför man alltid kommer tillbaka, säger Peter Johansson från Bollnäs, som gör sitt femte Elitlopp.

Uppe på läktarna kryllar det av folk och stämningen är på topp redan under tidig eftermiddag. Publiken viftar med flaggor och bankar på trummor, och så fort det kommer ut hästar på banan stiger jublet. Niclas Sliverberg och Jonas Nilsson från Malmö står och hejar tillsammans med Malin Bolmgren från Sundsvall.

- Det här är mitt fjärde Elitlopp. Jag gillar verkligen att vara här, säger Niclas Silverberg.

Varför tar man sig hit ända från Malmö?

- För att det lätt är årets bästa och häftigaste fest. När man går på fotboll är det två lag som spelar mot varandra, här är alla ett enda lag.

Landslagshjältarna Peter Forsberg och Tomas Brolin är båda travtokiga. I år är Elitloppet extra speciellt för Foppa, han är delägare i Tsar d'Inverne som springer i det första försöksheatet i kväll.

- Det känns riktigt roligt att ha med en häst. Jag är mer nervös nu än inför en stor hockeymatch eftersom jag inte kan påverka någonting själv den här gången. Men han är ju inte favorit så han får det hårt. Går han till final är det jättebra, säger Foppa.

Något som lockar både Foppa och Brolin är att spela på hästarna. Trots att ingen av dem behöver några eventuella vinstpengar.

- Det handlar inte om pengar, det höjer spänningen. Det är socialt och trevligt att sitta och käka och snacka och spela lite. Man ser en häst som man gillar och så satsar man på den, men det handlar inte om några stora pengar, säger Tomas Brolin.

Så du går inte runt och drömmer om en miljonvinst?

- Jo, det är klart. Men det skulle vara på V75 i så fall. Här kanske man sätter en hundring på en tvåoddsare, det ger inga miljoner.

David Tanentsapf