"Den största segern i hela världen"

1 av 3
Nor...YEAH!!! Steinlager med Per Oleg Midtfjeld i sulkyn segrade i överlägsen stil. "Det kändes lugnt redan när vi fick spår ett i finalen", sa segraren om spårlottningen. Foton: CASPER HEDBERG
SPEL

Norsk defilering från start till mål.

Steinlager sopade mattan med konkurrenterna och gav kusken Per Oleg Midtfjelds hans livs ögonblick.

- För mig är Elitloppet det största i hela världen. Inte ens Prix d"Amerique kan mäta sig med det här, säger han.

Det var aldrig något snack. Steinlager hade ledningen från start till mål och under upploppet såg det norska vidundret nästan oförskämt överlägsen ut.

Gidde Palema, som utmanat i ytterspår hela vägen, hade inte en chans när det skulle avgöras och slutade femma.

- Jag räknade med täten, ingen häst kan ta en längd på Steinlager i starten. Vi kan kanske ta en längd på Gidde, men det fick vi inte reda på i dag. Men det var otroligt skönt, pressen har varit stor, säger Per Oleg Midtfjeld.

"Jag gamblade"

För Steinlagers del var försöket mer spännande än finalen. Stefan Melander och Scarlet Knight kom bakifrån och tog täten. I längden höll det inte och Scarlet Knight missade finalen.

- Jag var osäker på Scarlet Knights form och tyckte att det skulle bli för tufft att svara. Jag gamblade, men det måste man gör om man ska vinna ett sånt här lopp.

Har trav som hobby

Svenskfödda Steinlager köptes av Jörgen Westholm som ostartad treåring. Det var den 80-årige norske ägaren Knut Olaussons första travhäst. Ett fantastiskt klipp, Steinlager vann två och en halv miljon i går och har sammanlagt sprungit in över tio miljoner.

- Trav är bara en hobby för mig. De brukar kosta, men kan man göra lite pengar i stället är det helt okej, säger han och ler.

Favorittippade Gidde Palema och Åke Svanstedts skulle försvara sin Elitloppstitel. Det slutade med en flopp.

- Jag är inte besviken, han gjorde så gott han kunde. Jag kommer inte att gräma mig för det här, jag är för lite rutinerad, säger Åke Svanstedt

David Tanentsapf