”Foppas” nya häst trea i stökig final

”Synd att det inte råder några regler”

SPEL

Hockeystjärnan Peter Forsbergs nye travhäst Cromwell blev trea i storloppet Orsi Mangelli som kördes på San Siro-banan i Milano på tisdagen.

Men det kunde ha blivit ännu bättre om inte finalen blivit stökig och fult körd.

– Det är synd att det inte råder några regler för hur loppen körs i Italien, vi hade kunnat vinna om det gått rätt till, sade Robert Bergh, som tränar Cromwell.

Den USA-födde Cromwell är arvtagaren till stjärnan och derbyvinnaren Tsar dInverne, som lagt skorna på hyllan för en avelskarriär. Nu gjorde han debut i Europa i treåringarnas största lopp i Europa och det gav mersmak.

– Ja, det är kul att se att han kan hävda sig mot de bästa och det blir spännande nästa år när han ska ta steget upp i ännu hårdare klass, sade Kent Forsberg, som var på plats i Milano för att följa nytillskottet.

Även Peter Forsberg var intresserad av hästen. Han ringde till pappa Kent efter Philadelphias träning och fick efter loppet tala med kusken Robert Bergh.

Finalen blev en minst sagt rörig historia där Cromwell kom i kläm. De två som senare var före i mål, Fairbank GI och Flute Grif satt båda invändigt om Robert Berghs häst – men helt plötsligt var det en rejäl scenförändring och båda var före i mål.

– Det körs på ett helt annat sätt i Italien och vi drabbades rejält, sade Bergh.

Totalt blev det närmare 400000 kronor intravat för Cromwell. Jägersro-hästen Olimede med Lutfi Kolgjini var också med i finalen men blev oplacerad.

Orsi Mangellis stoavdelning blev en svensk framgång då Le Reve med Erik Adielsson vann i ett mycket tufft kört lopp. En överraskande seger, Le Reve var en 13-oddsare i Italien.

– Jag jämför segern med vinsterna i Oaks och Sprintermästaren i år, det är mina största segrar, sade Adielsson efter storsegern på San Siro-banan.

Förstapriset var knappt en miljon kronor. Segertiden blev 1.13,6/1600 meter autostart.

Le Reve tränas av Halmstads Svend Dyhrberg och ägs av familjen Dubois i Frankrike. Stoet kommer att tävla vidare i Sverige och Erik Adielsson får säkert chansen att köra igen.

TT