Framtiden ljus för Sundgren

SPEL

Lärlingen Johan L Sundgren hade inga tankar på att plocka ut körlicens.

Olle Elfstrand tjatade på honom så att han ändrade sig.

Sedan vann han fyra V75-lopp de två första riktiga åren med licens och körde in över en miljon kronor.

– Det flöt på riktigt bra där i början av karriären. Jag var ordinarie körsven på många amatörhästar som gick bra, men när de tjänade snabba pengar blev det tuffare efter ett tag.

– Vinsterna uteblev och då hamnar man lätt i glömska. Nu tycker jag dock att det har lossnat, både för mig och för stallet, säger Johan till Sportbladet.

Travet i blodet

Johan L Sundgren har gedigen travstam i blodet då båda morbröderna Hans G och Per Erik Eriksson är proffstränare.

– Men jag var inte intresserad av trav som yngre. Jag var mycket hos dem i stallet men var väl egentligen bara i vägen, fortsätter Johan.

I tonåren vände det och direkt efter grundskolan började han att jobba hos Per Erik.

– Sedan har jag varit runt hos en del tränare och även i Italien en period. Nu är jag tillbaka hos Per Erik sedan 2,5 år och vi driver verksamheten ihop.

I stallet finns ungefär 25 hästar och bara fem av dessa är i tävlingsför ålder.

– De flesta av tävlinghästarna har gått bra och tjänat fina pengar på slutet. Både Super Winn Tånga och Honeybunch siktar vi på V75 med i vinter. Jag tror att båda kan tjäna fina pengar där.

Besök av Tommy Söderberg

Stallet består alltså till största delen av unghästar.

– Det ser riktigt intressant ut. Vi har fått in tio bra stammade ettåringar från en ägarkonstellation där bland annat före detta landslagstränaren i fotboll, Tommy Söderberg ingår. Han har varit och hälsat på i stallet och han är verkligen travintresserad. En mycket trevlig och sympatisk man, fortsätter Johan.

I kväll kör han favoriten i V5-3, 5 Super Winn Tånga.

– Han har varit hos oss sedan han var ung och alltid visat fina anlag. Tyvärr hade han mycket problem med skador tidigare men på slutet har han stabiliserats. Han kan kännas seg och trög hela loppet men när man ber om attack så avslutar han alltid bra vilket är en bra egenskap.

– Han avslutade bra senast efter en hel del strul under vägen och känns fortsatt fin i träningen. Jag är nöjd med läget här och hoppas hitta ner i ett bra utvändigt slagläge. Strular det inte så har han en vettig chans att avgöra det här till slut.

Sist du körde honom så blev det galopp med segern klar kort före mål.

– Han slog sig på ett knä då men vi har ändrat på utrustningen och jag tror inte att det händer igen, avslutar Johan L Sundgren.

Lars Ågren