Järvsöfaks travar in 43 kronor/meter

... och tjänar även storkovan på avel

SPEL

I Tumba går sedelpressarna varma för att förse svenska folket med nya fräscha sedlar.

I Hudiksvall strövar travtränaren Jan-Olov Perssons egen sedelpress Järvsöfaks omkring. Idag gör sedelpressen resan till Bergsåker. Där väntar 110000 kronor på travvärldens svar på Bill Gates.

Foto: Thomas Blomqvist
Segerrusig Jan-Olov Persson har all anledning att se glad ut. Hittils i karriären har hans guldkuse Järvsöfaks sprungit in svindlande 13 728 856 kronor.

Det kommer aldrig att hända igen att någon är så totalt dominant inom svenskt trav som Jan-Olov Persson, tack vare Järvsöfaks, är inom kallblodssporten. De två har tillsammans i stort sett monopoliserat sporten.

Järvsöfaks har på 151 starter i karriären tjänat 13728856 kronor, eller 90919 kronor per start. Det innebär att han i runda slängar tjänat 43 kronor/meter han sprungit i lopp.

Riktig avelshingst

Jan-Olov Persson skrockar belåtet när han tar del av siffrorna, och han inte blir inte direkt ledsen när avelsbiten kommer på tal. För Järvsöfaks är lika mycket en pengamaskin vid sidan av banan som på den.

- Vi har ungefär en tredjedel av hela den svenska kallblodsmarknaden. Järvsöfaks avkommor har vunnit 135 lopp i år, totalt har de tre kullar han har på banan tagit 273 segrar och tjänat över 12 miljoner kronor, berättar Jan-Olov förtjust.

- Mina båda bolag, tränarrörelsen och avelsbolaget har betyget trippel-A - så högt man kan få. Det innebär att de hör till de fyra procent mest kreditvärdiga bolagen i landet, förklarar han.

I dag lär de bli ännu lite kreditvärdigare, när Järvsöfaks vinner V75-5 och 110000 kronor.

Per Nicklasson