– De duger inte hemma i Sverige

Walmann till attack mot svenska tränare som satsar ute i Europa

SPEL

Fler och fler svenska travtränare har börjat satsa på loppen i Europa.

Roger Walmann väljer däremot att stanna hemma.

– De som åker utomlands duger inte hemma i Sverige, säger han.

Foto: KANAL 75
sågning För dåliga för Sverige, säger Roger Walmann, och får mothugg av Jörgen Westholm.

Roger Walmann är en av Sveriges mest framgångsrika travtränare. Med 13,3 miljoner kronor intjänade i år ligger han fyra tränarligan efter Stig H Johansson, Kari Lähdekorpi och Åke Svanstedt. Det var i Kanal 75 som Walmann gick ut med kraftfulla uttalanden om svenskarna som satsar på loppen i Frankrike och Italien.

När Sportbladet ringer upp håller Solvallatränaren fast vid sina åsikter.

”Inte tillräckligt bra”

– Det är de tränare och hästar som inte är tillräckligt bra för Sverige som åker ut i Europa. Kolla bara på resultaten vad tränare som Stefan Melander och Jörgen Westholm kör in här hemma mot vad de tjänar utomlands. De som inte räcker till i Sverige vinner plötsligt där nere.

Så klassen är sämre i Frankrike?

– Det måste vara den enda förklaringen. Jag vet inte om det beror på om de utländska tränarna är dåliga eller om det är dåliga hästar. Jag tycker att det är lite som att åka till Gotland och tjäna pengar.

Är det inte så att det finns bättre pengar att tävla om i Europa?

– Visst är det så. Men grejen är att jag tycker att det klagas för mycket på prispengarna i Sverige. Det finns fina prispengar att tjäna här, bra hästar och bra tränare drar in tillräckligt.

”Tack vare skicklighet”

Jörgen Westholm är en av de tränare som Walmann nämner. Rommetränaren har hört talas om uttalandena.

– Jag förstod direkt att det är mig och Melander som han syftar på. Jag tycker att det är tack vare skicklighet som jag har klarat mig bra i Frankrike, det krävs mycket för att klara omställningen. Det är mer pengar där nere, men det är också tuffare konkurrens.

Westholm är en av de satsat mest och lyckats bäst i Frankrike.

– Mina hästägare är nöjda. Montéhästen Criks Hurricane har vunnit två lopp i Sverige och fått totalt 250 000 kronor, i Frankrike har han tjänat 3,5 miljoner.

Klagas det inte för mycket på prispengarna i Sverige?

– Visst är det jag som klagar, men jag kallar det mer tillrättavisande. Staten har lovat oss en procent mer i vinstpengar i nio år. För 2004 är de skyldiga oss 107 miljoner kronor. Travsporten sysselsätter 35 000 personer, till stor del i glesbygd.

Mattias Karlsson