”Det är farligt att vara kusk”

Ny svår olycka på Solvalla med Söderkvist i sulkyn

Foto: KANAL 75
Skadad Stefan Söderkvist ådrog sig frakturer på ryggen när han kastades ur sulkyn i går.
SPEL

I går hände det igen

En ny svår olycka på en travbana.

Den här gången var det Stefan Söderkvists (o)tur att bli skadad i en ny svår olycka på Solvalla, den tredje på en månad.

Efter Torbjörn Jansson och Örjan Kihlströms svåra olyckor var det på lördagen dags för ytterligare en av Sveriges bästa kuskar att råka illa ut. Stefan Söderkvist hade ingen chans när olyckan var framme.

Flög ur sulkyn

Det var dramatiska scener som utspelade sig i V75-4. Efter 250 meter av loppet vinglade Ulf Ohlssons häst Garland Launcher ut flera spår i banan. Alla bakomvarande utom Stefan Söderkvist och hans häst Royal Will hann undan. Efter en vådlig luftfärd blev Söderkvist liggande på banan - länge, och med till synes svåra smärtor.

- Min häst slog benen i sulkyn och blev stressad, som en följd av detta fick han ingen luft och kvävde sig, förklarar Ulf Ohlsson.

Förstod du då att det skulle smälla?

- Ja, i ett sånt läge tar ju inte hästen styrning längre. Jag kunde bara hoppas att han skulle ramla inåt men istället for han ut i banan och krokade i Stefans vagn. Det är jäkligt synd om Stefan men tur i oturen att inte fler blev inblandade.

Frakturer på ryggen

För Stefan Söderkvist blev det transport till Karolinska sjukhuset där läkarna sent på lördagskvällen kunde konstatera att han fått två frakturer på ryggen, samt att höften fått sig en rejäl smäll.

- Jag är jäkligt mörbultad och har fått morfin för att kunna hantera smärtan. Med tanke på hur det kändes när jag landade får jag ändå vara glad, speciellt som inga inre organ skadats, berättar Söderkvist från sjuksängen.

Nu kommer förstås snacket igång igen - är det farligt att vara travkusk? Vad säger du om det?

- Det ser man ju nu att det är. Olyckorna är svåra att undvika, men smällarna bör man kunna skydda sig bättre mot.

Andra svåra olyckor i Sverige

Per Nicklasson