Snart tackar Veijo för sig

SPEL

Veijo Heiskanen har under många år tillhört Sveriges största och mest framgångsrika travtränare.

År efter år har han plockat fram topphästar och härjat friskt i resultatlistorna.

Trots det väljer han att kliva av tåget och om några veckor kommer det inte att finnas några hästar kvar i stallet.

– Jag kommer att ha kvar licensen och bland annat köra några lopp i Frankrike under december men på träningslistan kommer det att vara tomt, säger Veijo till Sportbladet.

– Hela nästa år kommer jag bara göra vad jag känner för. Jag har sedan länge flera saker inbokade och jag har några drömmar som jag ska uppfylla. Bland annat ska jag se OS på plats.

– Kanske kommer jag i framtiden att träna travhästar igen men att bli stortränare med runt 100 hästar kommer aldrig mer att bli aktuellt, fortsätter Veijo.

Den 29 december kommer Veijo att ha en aktion i gamla sommarstallet på Åbys stallbacke. Där ska både all utrustning och även några hästar gå under klubban.

– Man har ju samlat på sig en hel del saker under tiden som andra kan ha nytta av.

Lotterian största segern

Av alla framgångar genom åren är det tre saker som Veijo själv framhåller.

– Först och främst när jag vann Lotteria­löpningen i Neapel 1983 med Keystone Patriot. Det var otroligt stort som ung tränare och gav en rejäl skjuts för karriären.

– Som tvåa sätter jag vinsten med Edus Speedy i Jubileumspokalen på Solvalla 1999. Vi slog ur underläge men satte eliten på plats. Edus Speedy är den bästa häst som jag har tränat.

– Sedan måste jag också nämna Zerberus alla framgångar i unghästloppen i Tyskland. Han vann faktiskt allt som tvååring och eftersom vi köpte honom så dyrt var det en del press på att han skulle prestera. Han vann förresten i Canada i natt.

”Jag laddar med Count Go”

I kväll startar stallet fyra hästar i V5.

V5-1, 9 Jason Frost:

– Avslutade bra senast och tränar bra efter det. Han är gynnad av distansen då han är mycket stark. Han kan ha liteaktionsproblem ibland och är inte helt säker på benen. Sköter han sig kan han vinna.

V5-1, 13 Ruby Island:

– Håller absolut toppform men står byngligt till. Från det här läget är hon ett platsbud i första hand.

V5-2, 6 Count Go:

– Har varit bra i varje start på slutet och formen är fin. Spåret blev lite väl långt ut men jag laddar det som går och hoppas på en bra position. Det är några bra emot men han ska räknas med chans.

V5-5, 11 Kashmary Launcher:

– Visade fin form senast men har ett för dåligt läge för att räknas med vinstchans här, avslutar Veijo Heiskanen.

Lars Ågren