Kungen fick tyst på mig

Micke Nybrink: Skrattet fastnade i halsen

SPEL

Båda small till ledningen, båda vann utan att svettas.

Kungen och drottningen, Kung ­Lavec och Joy Ås, visade att de är landets två bästa treåringar.

Och så blev det en orgie i favorit­vinster. Det blir jackpott i Kalmar på lördag.

Joy Ås var landets bästa treåriga sto när säsongen inleddes. Och nu, när vi drar ett streck efter lördagens V75 med Breeders’ Crown-finaler i Eskilstuna är hon fortfarande etta på listan. I och för sig har hon misslyckats ett par gånger i de stora sammanhangen – men jag tror inte att någon protesterar när jag påstår att hon är självklar kulletta.

I går lekte hon sig till seger. Från innerspår bakom bilen försvarade hon och Björn Goop ledigt ledningen och sen närmast promenerade Joy till vinst. Hon är en jätte­talang och jag tycker fortfarande att hon påminner om Ina Scot, i alla fall en aning, med sina långa ben, djupa bröstkorg och stora lungor.

Skrattet fastnade i halsen

Kung Lavec var minst lika överlägsen i hingstavdelningen. Själv skrattade jag åt oddset strax för start, 1,70 i det här rövargänget måste vara årets sämsta. Kung Lavec täppte igen truten på mig och vann fantastiskt enkelt efter att ha släppts till ledningen av Erik Svensson (!).

I och för sig mötte Kungen ett gäng konkurrenter som enbart koncentrerade sig på att bli tvåa – men så bra som han såg ut nu undrar jag om de inte kunde ha kört stafett mot honom, utan framgång.

I V75-2 klev jag in på toton. Prime var stenklar, eller i alla fall ett bra lir. Han fick rygg på ledaren och när utvändige Ladon du Goutier galopperade kikade jag på oddstavlan. Tackar. Men Lutfi Kolgjini lät Ladon skena med fältet och luckan kom för sent. Jag är dålig på regler men det normala är väl att Kolgjini tar upp sin kuse? Rånad, det var känslan.

Vintervila för Supermannen?

General du Lupin mötte ett gäng som han skulle spöa utan att ta av sig överdragsbrallorna och han gjorde mycket riktigt sin plikt, den 21-faldige miljonären, när han växlade byket på sista bortre. Däremot visade Giant Superman, tyvärr, att han är en bit från elitloppsformen. Vintervila?

Stars’n Bars var mångas drag och spik i V75-5 men när Björn Goop svarade ut favoriten med Quattro Kash visade det sig att han inte alls var oslagbar, det kan löna sig att tävla.

Grattis, Goop, segern blev enkel, du vågade och vann. Se och lär, boys.

V75-avslutningen utvecklades till ett roligt lopp där Vamos blev het i ledningen och drog i väg med 1.12 första rundan. I kön smög Acclaim och Håkan Eriksson och när Serrez les Cordons bjöd på lift fram till upploppet kunde fyraåringen avgöra på några steg.

Micke Nybrink