Classical Dust – inte att lita på

SPEL

Johan Jacobssons Minneslöpning har körts sedan 1959 och har sett många bra hästar vinna. I år har loppets förstapris dubblats till 150?000 kronor och startfältet innehåller som vanligt många lovande hästar.

En intressant reflektion är att inte sedan 1990 då Drexel Lobell och Milan Reljanovic var först över mållinjen har tilläggshästarna lyckats runda till seger.

Så tror du på statistiken – leta efter vinnaren på startfållan.

Thomas Uhrberg sitter på nyckeln i V5-2 där Classical Dust är klart bästa hästen men senast i comebacken galopperade han upprepat. Dock såg han rörelsemässigt fin ut.

– Det är inte det som är problemet, hans problem är helt och hållet på det mentala planet och när han senast hade galopperat en gång ”flippade” han ut helt och hållet. Han har helt enkelt varit inne i en sämre period men nu tycker jag det ser bättre ut. I varje fall så visar han så i träning och jag har också lagt på honom ett nytt bett men med honom finns där tyvärr ändå inga garantier, säger Thomas Uhrberg.

Nytt förslag utarbetas

Jag har från mer än ett håll hört att Svenska Travsportens Centralförbund (STC) håller på att utarbeta ett förslag som innebär att man sänker kraven för att vara kvalificerad att köra på landets storbanor.

Detta gäller såvitt jag förstår både amatörer och lärlingar.

Om förslaget skulle bli verklighet skulle det innebära att det är samma förutsättningar för att få köra på landets små- och mellanstora banor som det är att köra på de tre storbanorna. I dagsläget görs det skillnader på banans storlek och även på om loppet körs som ett rikstotolopp.

Vi tar ett exempel. Du är en glad amatör (b-körlicens) och vill köra din hel- eller delägda häst i ett proffslopp på Jägersro.

Då måste du uppfylla någon av dessa tre krav:

? 50 totalisatorlopp och 10 segrar senaste fem åren eller 100 totalisatorlopp och fem segrar senaste fem åren eller 25 totalisatorlopp senaste två åren och totalt 25 segrar.

Andras ägda hästar får inte köra på storbana eller på V75, i nuläget är kanske bäst att tillägga.

Jag tycker att reglerna i?dag är bra och ser inga som helst vinster med en liberalisering av gällande krav.

Inte positiva

– Jag har också hört talas om detta men i dagsläget finns där inget beslut taget. Jag tycker att det bör finnas tuffa krav på storbanorna där vi kör om mer pengar och med tanke på den senaste tidens olyckor känner vi på Jägersro oss inte särskilt positiva till en sådan ändring, säger banans sportchef Mats Ahlkvist.

– Vi välkomnar alla till Jägersro men mindre bra ekipage kan ge sämre kvalitet vilket i förlängningen kan leda till mindre spel och det gynnar absolut ingen inom travsporten, avslutar Mats.

Det är bra med ideér men visa bör nog stanna vid att bara vara just en idé.

Daniel Larsson