Gigant Neo på väg mot Prix d'Amerique-formen

Stefan Melander: Han är ännu inte i toppform

SPEL

Gigant Neo är det svenska hoppet i Prix d'Amerique. I Prix de Bourgogne kom han trea efter att ha fått press i ledningen.

– Han är ännu inte i toppform, det ska han vara om en månad, säger Stefan Melander.

Segern gick till hemmahästen Kazire de Guez på 1.12,8 som besegrade Joyau d'Amour i en hård slutstrid. På fjärde plats kom svenske Giant Superman, med Fredrik Larsson i sulkyn, men hade slagit Gigant Neo/Dominik Locqueneux om man inte blivit hindrad på upploppet.

– Ilster d'Espiens bröt ut flera spår på upploppet och jag kunde bara köra för fullt sista 20 metrarna. Vi vinner inte men är klar trea annars och närmare Kazire de Guez och Joyau d'Amour i mål, säger Fredrik Larsson.

Prix d'Amerique?

– Jag vet inte, vi får se. Giant Superman var betydligt bättre i dag, han blir allt piggare, men kanske är han bättre på 2100 än 2700 och då passar Prix de Luxembourg bättre dagen innan. Vi får se efter Prix de Belgique om två veckor, det blir en test.

Öppet d'Amerique

Tränaren och ägaren Stefan Melander kommer däremot att satsa allt för att vinna Prix d'Amerique med Gigant Neo. Han har startat tre gånger tidigare i den franska travklassikern på Vincennes-banan i Paris med placeringarna 3–6–2.

– ”Giganten” blir bättre och bättre och jag var jättenöjd med honom i dag. Men han trivs inte riktigt att gå i ledningen, sedan fick han ju press hela loppet också, säger Melander.

Enligt statistiken ska Kazire de Guez även vinna Prix d'Amerique den 29 januari. Så gjorde vinnaren av Prix de Bourgogne 2003, Kesaco Phedo, och Jag de Bellouet 2004.

– Det är öppet ”d'Amerique” i år och Kazire de Guez är en av dom som kan vinna, men ”Giganten” har också chansen. Jag de Bellouet var ju struken i dag och Kesaco Phedo verkar inte i form... Det är öpppet, funderar Melander.

Scarlet Knight i monté

Nästa start för Gigant Neo blir i Prix de Belgique, där startar också Scarlet Knight som gjorde comeback på söndagen efter fyra månaders vila. Melander gjorde också comeback i sulkyn efter sex månader vid sidan om.

– Han gjorde ett godkänt lopp men orkade inte riktigt vilket jag heller inte hade väntat mig. Han är inte tränad så hårt och behöver fler genomkörare för att bli i form till Prix de Cornulier (21 januari), säger Melander.

Prix de Cornulier är världens största montélopp (travridning) med över tre miljoner kronor till vinnaren. I fjol var Scarlet Knight tvåa.

Stefan Hultmans Naglo var stort slagen och visade att det inte räcker med fyra veckor för att hitta formen till Prix d'Amerique. Att han ska kunna vinna Prix de France två veckor senare (12 februari) för tredje gången i rad är heller inte särskilt troligt. Naglo, som såldes till Italien för ett par månader sedan som avelshingst, har haft mycket problem och inte kunnat förberedas på bästa sätt.

Stig Lindmark/TT