En kvarts miljard över att slåss om

Roland Falk: Succén greyhound har misskötts

SPEL
Roland Falk.

Starten var storartad. Den 15 april 2000 kunde vi för första gången spela på greyhoundracing i Sverige och spelet på hundar blev snabbt en succé. Under startåret uppnåddes en dagsomsättning på i snitt 1,3 millar.

Och ATG som inte var vana vid den här typen av konkurrens drog på sig en skrämselhicka som fick ”silverlådan” ute vid Bromma att skaka betänkligt. Vilket fick till följd att man den 9 januari 2001 skrapade av mossan på det gamla tiercéspelet och döpte om det till Dagens rätt för att kunna ta upp kampen om att erbjuda spelarna höga odds.

För om det var något med hundliret som tilltalade spelarna så var det de höga oddsen. Snittoddset på Vinn 3 har legat runt 150 gånger insatsen i nästan fem år nu.

Svenska Spel ledsnade

Den 28 oktober 2003 fick vi chansen att spela bort våra lunchpengar även på hundarna. Men på presskonferensen vid starten av Enkel 3 och Dubbel 3 framgick det med all tydlig önskvärdhet att dåvarande vd:n Meg Tivéus och Svenska Spel hade liksom ledsnat på det här med hundar och mest längtade efter att få återgå till att bara blåsa omkring numrerade pingisbollar.

För omsättningen hade på fyra år sjunkit med 60 procent. Och nu har tålamodet tagit slut helt och spelet på Fido och hans polare har lagts ner totalt.

Anledningen till att man inte kunde ta hand om det en gång så stora intresset är svensk hundkapps totala brist på spelkunnande och Svenska Spels påtagliga ointresse. Man klarade inte av att förvalta här speltypen så glimrande bra.

Kaffeburkar

Så grattis ATG och alla pokersajter! Nu frigörs nästan en kvarts miljard friska spelkronor per år för er att slåss om.

För Svenska Spel kommer inte att släppa koncessionen till någon ny konkurrent. Och även om det går att spela på brittiska greyhounds hos de utländska spelbolaget kommer vi att få återgå till att lira om kaffeburkar på de svenska banorna, så kommer det också att förbli så länge vi har spelmonopol.

När det gäller de aktiva hundkapparna är de dock lika sega som en dvärgbjörk och kommer att köra vidare.

Vi spelare som blivit kvar och kommer att sakna hundspelet är kanske inte fler än vad det finns medlemmar i en ordinär frimärkssamlarklubb.

Från och med den här veckan går det inte att spela på greyhound racing i Sverige längre. Sportbladets tidigare hundtipsexpert Roland Falk skriver om vad som hände med det tidigare succéspelet och vad som kommer hända med sporten i Sverige framöver.

Roland Falk ([email protected])