Svanstedt positiv inför årets säsong

SPEL

Åke Svanstedt gjorde ett strålande 2005.

Drygt 25 miljoner kronor inkört till stallet är imponerande.

Trots det så tappade han ett par miljoner gentemot de två tidigare åren.

– Jag är nöjd med resultatet och hur hästarna har gått. Det som gör tappet är helt enkelt de yngre inte riktigt har räckt till i unghästloppen. Det var ju bara Alltid V.G. som gjorde det, säger Svanstedt till Sportbladet.

Hur ser det då ut i stallet inför den här säsongen?

– Det ser riktigt bra ut. De nyblivna treåringarna ser riktigt fina ut och det ser klart bättre ut på den fronten än inför den förra säsongen. Vad det gäller de äldre så verkar allt också bra.

Hur är det med flaggskeppet Gidde Palema. Klarar han en säsong till i eliten?

– Han gick i vintervila helt oförbrukad i alla fall vilket är positivit. Han tränar på för fullt för dagen och ser ut som vanligt, det vill säga fin. Det som är svårt att svara på innan han har årsdebuterat är om han fortfarande tycker att det är roligt och vill tävla. Men det tror jag att han vill, säger Åke.

Ser du någon potentiell arvtagare till Gidde Palema i stallet för dagen?

– Att ersätta Gidde blir givetvis inte lätt men en som besitter kapaciteten att göra det är Adams Hall. Han kommer att gå långt om han utvecklas på rätt sätt, konstaterar Svanstedt.

Här kommenterar Åke Svanstedt stallets hästar inom kvällens V5-omgång:

V5-1, nr 12 Icarus Frontline.

– Han är väldigt kapabel men det har varit mycket problem med att hålla honom fräsch. Han känns bra i träningen och har absolut kapacitet för att vinna ett sådant här lopp trots utgångsläget.

V5-2, nr 1 Orla.

– Hon tränar fortsatt starkt men visar inget av det i loppen. Jag ligger lite lågt tills hon visar bättring.

V5-4, nr 2 Jigsaw och nr 8 Selma Qui.

– Den förstnämnda tränar riktigt bra och har ett perfekt läge. Hon är lite svårbedömd då hon inte startat på ett tag. Den sistnämnda håller fin form men har ett tråkigt läge här. Hon kan avsluta bra om det skulle klaffa under loppet. Jag tycker att de båda är likvärdiga.

V5-5, nr 3 Delfi Edge.

– Hon håller mycket bra form och det var starkt av henne att avgöra senast trots att hon låg på stenhårt under vägen. Allt verkar fortsatt bra i träningen och inget tyder på att formen ska vara sämre till den här starten. Läget är perfekt och jag kanske kan ta ledningen. Min känsla är dock att hon fungerar lite bättre bakifrån så jag har inte bestämt någon taktik. Hon är min bästa chans i?kväll, avslutar Åke Svanstedt.

Lars Ågren