Mer publik men inte på Jägersro

SPEL

Travsporten håller greppet om publiken.

Totalt gjordes 1 932 101 besök på landets travbanor under 2005 (exklusive trioloppen).

Det ger ett genomsnitt på 2 188 åskådare/tävlingsdag och det match­ar på 20 personer när 2004 som lockade 2 208 besökare i genomsnitt.

De banor som lyckats öka sin publik är inte överraskande småbanorna och i topp befinner sig lilla Åmål med plus 473 besökare.

Storbanorna har det inte lika lätt, Jägersro hade i fjol 171 255 åskådare, 2004 var det 177 378, totalt en minskning på tre procent. En förklaring är att de små banorna inte tävlar lika kontinuerligt och då är det ju lite attraktivare att inte missa tillfället när det är en bit till nästa gång. Missar du en tävlingsdag på en storbana är det bara ett par dagar till nästa gång.

Spelet till Jägersro ökade 2005 med två procent medan banspelet minskade med sex procent. Egentligen inget konstigt med det, många har fullservice hemma i tv-soffan, ibland finns till och med tillgång till ännu mer information för de som befinner sig utanför banan. Lite konstigt men så är det faktiskt.

Prispengarna till hästägare ökade också under det gångna året. På Jägersro fanns det under 2005 hela 65,6 miljoner att tävla om.

Lövgren eller Robertsson?

Utanför kupongen, i lopp 1 respektive lopp 8 selar Jägersros Joakim Lövgren och Halmstads Dick Robertsson ut en häst var. Kan vi hitta någon vinnare där?

– Flickas Debutant stod i kvalet nästan still i starten men gick ändå en bra tid. Jag vann ett liknande lopp på årets första dag med Smashing Dame men denna gång tycker jag att det ser tuffare ut, säger Joakim.

Skip Dimanche står innanför.

– Allt bra med honom och i jobben känns det som om han kan öppna bra. Han har jobbat 1.20 / 1600 meter efter kvalet och jag räknar med att han kan runt 1.19 full väg, säger Dick.

I lopp 8 kommer ”Jocke” ut med Smashing Dame som vann säkert i debuten.

– Allt bra med henne efter den segern. Smashing Dame gjorde i debuten vad jag räknat med, däremot var det kanske lite överraskande att det skulle räcka hela vägen. Hon tillhör mina bättre treåringar och visst bör hon ha chans även denna gång, säger ”Jocke”.

Mix Ås med i segerstriden

Dick selar ut Mix Ås som han själv äger.

– Han gick som treåring mycket bra som tvåa bakom Steen Juuls Robis Ingo men skadade sig sedan och gjorde ingen start under 2005. Nu verkar allt fungera bra och i kvalet var han i princip okörd. Med tanke på hans bakgrund är vi lite försiktiga med honom men visst räknar jag med att han segerstrider, säger Dick.

”Jocke” har också Vernon D.E. i lopp 2 till start.

– Var klart sämre senast utan att vi kunnat hitta någon bra förklaring till det. Loppet ser inte speciellt tufft ut men jag ligger nog ändå lite lågt med tanke på den senaste insatsen.

Daniel Larsson