Sluta lura spelarna

SPEL

Det här är inte bra.

Det här är inte alls bra.

Det här är fan för jävligt.

Numera pratar svenska travtränare om ”prépare” i var och varannan mening.

Vet ni inte att det är förbjudet?

Visst är det lite halvkul med de franska storloppen så här års, att se hur det går för våra svenska kanoner. I söndags var det Triton Sund som spurtade ruskigt bra i ett lopp där ingen annan körde en meter. Om Prix de Belgique körts i Sverige undrar jag om det inte blivit upplopp och spelarstrejk. Jag hoppas det i alla fall.

De franska spelarna låter sig tydligen? nej, så får man inte skriva men ni vet vad jag menar. Bakifrån. Den franska pressen ger tydligen blanka fan i prépare-eländet.

Tyvärr håller den här synnerligen smittsamma franska farsoten på att sprida sig, i takt med globaliseringen av travsporten. Nu verkar den ha nått Sverige också. Titt som tätt hör jag svenska travtränare prata om préparer, det ska köras snällt eller inte alls, med sikte på kommande, viktigare lopp.

Grabbar – ni har missat en sak. Man får inte göra så. Ställer man upp i ett lopp med totospel i Sverige, då räknar vi som spelar, vi som stoppar dit degen, att ni tävlar för att vinna.

Gör ni inte det tappar vi, travets sponsorer, både förtroendet och lusten. Så lägg av. Vill ni köra prépare finns det ju provlopp att smyga i. Eller starta utom toton!

Allt det här tjatet i svensk travmedia om Prix d’Amerique, hysterin som börjar redan flera månader före, får mig faktiskt också att tappa intresset för loppet. Har vi inget annat att bevaka? Är inte svensk travjournalistik lite väl enkelspårig? Alla kör i samma race, skriver om Elitloppet från mitten av februari och börjar sen tjata om Prix d’Amerique efter Kriteriet.

Ska vi inte ta och rycka upp oss och bevaka vardagssporten och spelet lite bättre?

Svanstedt sparar inte på krutet

Nej, ni som mejlar och undrar, jag hatar INTE Åke Svanstedt. Han är en av mina absoluta favoriter, både som kusk och tränare. Minns ni inte att jag, för något år sedan, förslog att det skulle klonas ett gäng små Svanstedtar och släppas lös i loppen, så att det händer nåt, så att vi får se en svepning på sista bortre ibland, så att vi får se någon som inte tittar på oddstavlan innan han gasar.

Svanstedt kör fasen ingen prépare.

Till sist: Hot Shot Knick debuterade för Lähdekorpi förra veckan. Fick rysningar när han väste undan 600 kvar. Som sagt, det flyttas för lite hästar.