”Fransmännen vill slippa Triton Sund”

Nu riskerar svenskhoppet att stoppas från Prix d"Amerique

SPEL

Efter succén i Frankrike har Triton Sund satt sig i ordentlig respekt.

Det kan stoppa femåringen från att starta i Prix d"Amerique.

- Fransmännen gör allt för att slippa se honom där, säger travexperten Anders Lindqvist.

Foto: ALN
"HAR KAPACITET ATT VINNA" Triton Sund har övertygat stort i Frankrike - så stort att han kan stoppas från Prix d"Amerique. Här ses Triton Sund med kusken Örjan Kihlström efter Breeder Crown-segern förra året.

Efter bedriften i söndags är svenskhästen Triton Sund det stora samtalsämnet på franska Vincennes.

Han stod för en fantastisk upphämtning när han slutade på en andra plats i Prix de Belgique, trots att han galopperade strax efter starten.

- Det ska egentligen vara omöjligt att komma tillbaka efter en sådan start. Det han gjorde var fantastiskt, säger Anders Lindqvist (bilden), expert på franskt trav.

Skrämt motståndarna

Men det internationella genombrottet är inte bara av godo. Triton Sund har visat att han är att räkna med i de stora sammanhangen och det har skrämt upp fransmännen.

- Förut slog han ur underläge. Det gör han inte längre, säger Lindqvist.

När världens största lopp Prix d"Amerique avgörs om knappt två veckor är det inte säkert att Triton Sund, som tränas av Stefan Hultman, finns med.

- Risken finns att en del franska tränare är taktiska och startar med hästar som är chanslösa för att han inte ska komma med. Han har skaffat sig väldigt stor respekt här nere.

"De håller ihop"

Vilka hästar som får starta i loppet avgörs dels via ett poängsystem och dels genom hur mycket pengar de olika hästarna har tjänat in. Om för många anmälda hästar har tjänat mer pengar än Triton Sund är det stopp för den svenska succéhästen.

- Ett ålderdomligt system som man kan tycka är jättekonstigt. Visst vore synd om det skulle stoppa honom.

- Men fransmännen är inte dumma, de håller ihop och kan de göra något för att hjälpa varandra så gör dom det, säger Lindqvist.

Han uppskattar chansen till 50-50 att Triton Sund får komma till start.

- Han har visat att han har kapacitet att vinna.

Här är favoriterna i det franska storloppet

Janna Roosch Haraldsson