Lugnet före stormen

Snart avgörs vem som får spela Super Bowl XL

Foto: AP
SPEL

NEW YORK

Hela USA står stilla.

För nu avgörs vilka två lag som ska göra upp i Super Bowl – idrottsevenemanget som för amerikaner är vad en VM-final i fotboll är för oss.

Det handlar om så kallade konferensfinaler i fotbollsligorna AFC respektive NFC i morgon.

I den ena möts Pittsburgh Steelers och Denver Bronocos – i den andra Carolina Panthers och Seattle Seahawks.

Bägge matcherna anses synnerligen svårtippade, men att döma av oddsen hos de amerikanska spelbolagen lutar de flesta åt att hemmalagen ska triumfera.

Obesegrat hemma

Det vill säga Denver Broncos och Seattle Sehawks.

Broncos, med rutinerade quarterbacken Jake Plummer i spetsen, har inte förlorat en enda hemmamatch den här säsongen och tog förra helgen en mycket imponerade skalp i kvartsfinalen mot regerande mästarna New England Patriots.

Steelers var å andra sidan svårt nederlagstippade i sin bortakvart mot suveräna Indianapolis Colts, men vann i alla fall.

Främst tack vare enormt hjärta, magnifikt försvarsspel och unge quarterbacken Ben Roethlisberger.

Bäst just nu

– Han är bäst just nu. Han framstod själv som den tunge veteranen i matchen mot Colts – och fick stjärnan Peyton Manning att likna rookien, säger expertkommentatorn Jimmy Johnson till New York Post.

Seahawks, lett av QB:n Matt Hasselback, har varit bättre och jämnare under grundserien än sina motståndare från North Carolina – men Jake Delhommes pantrar har som tradition att bara bli bättre ju längre slutspelet fortgår, så den finalen hotar att bli en verklig rysare.

Super Bowl nummer 40 avgörs i Detroit 5 februari.

Konferensfinalerna:

Per Bjurman