”Oddsbörserna gagnar spelarna”

Sportbladets tipsexpert positiv – nio av tio spelare får bättre odds

SPEL

Missnöjet med de traditionella spelbolagen ökar.

Det har skapat en marknad för oddsbörser där spelarna själva reglerar sina spel.

– De är enbart till spelarnas gagn, säger Sportbladets spelexpert Jörgen Jonsson.

I förra veckan berättade Sportbladet hur storspelarna väljer att lämna de traditionella spelbolagen för speciella oddsbörser. Platser där spelarna tippar mot varandra – till egna odds.

– Nio av tio hittar bättre odds på spelbörserna än hos de traditionella spelbolagen, säger Sportbladets Jörgen Jonsson.

Upplägget är enkelt. Spelarna väljer spel som hos spelbolagen, men sätter själv oddsen. Sen är det upp till andra spelare att nappa på budet. Valet man gör är att stödja en utgång (att backa) eller gå emot den (boka eller lägga).

”Spelbolagen för snabba”

Oddsbörsernas inblandning sträcker sig till att de reserverar den eventuella betalningen hos respektive spelare, och att de tar ut en provision för själva spelet, mellan 1,5-5 procent av nettovinsten.

Och det är just den begränsade inblandningen som lockar spelarna från de traditionella spelbolagen till oddsbörserna.

– Många spelbolag är för snabba med att strypa konton. Jag har själv blivit insatslimiterad och det är högst irriterande, säger Jörgen Jonsson.

Men det finns fler fördelar. En slipad spelare kan, genom att räkna ordentligt på oddsen, garantera sig själv att gå minst plus-minus-noll genom att spela både på och emot till rätt odds i ett spel och därigenom täcka alla möjliga utgångar.

”Försvinner inte...”

Även medelsvensson, som kanske tippar för en hundring i veckan, kan nyttja oddsbörserna utan problem och på samma sätt som med traditionella spel.

Bäst fungerar det, enligt Jörgen Jonsson, om man skapar sig konton hos flera olika spelbolag, både traditionella och oddsbörser. På så sätt kan man bevaka var det bästa oddset finns. Något som kan avgöra om man är en vinnare eller förlorare vid årets slut.

– Men glöm inte att värdera oddsen hos oddsbörserna. Är du osäker på om de är bra så jämför med de traditionella spelbolagens odds.

Vilken modell är framtidens?

– Jag tror det finns marknad för både och, med färre traditionella spelbolag än i dag. Men oddsbörserna kommer inte försvinna, inte som företeelse.

Så mycket går till spelarna

Fredrik Jonsson