Nu får det vara slut på otroheten

SPEL

Förekommer det kompisstyrningar i svenska travlopp?

Tyvärr, vi ser dem dagligen, även om de många gånger sköts snyggt och kanske inte alltid avgör loppen.

Men på sikt är det här rena döden för sporten och spelet.

Vad är en kompisstyrning egentligen? Min definition är ”när kuskar ger varandra fördelar i loppen, eller åtminstone låter bli att djävlas, bara för att de är goda vänner eller i beroendeställning till den som tränar konkurrentens häst.”

Ni har mejlat ganska friskt sedan jag meddelade att ämnet skulle tas upp. Historierna är långa och de inblandade personerna noggrant namngivna med bana, datum, lopp.

Min tanke var inte att hänga ut kuskar, det är inte deras fel att det blivit så här. För nästan alltid är det ju hyrkuskarna som det handlar om. De som enbart kör, som inte tränar egna hästar, ”travets prostituerade” som en vass mejlare kallade dem.

En catchdriver lever i en situation där han är totalt beroende av tränarna och dagligen tvungen vårda sina olika äktenskap. Vanligen kör han åt ett antal stora tränare och ofta kör han emot någon av sina uppdragsgivare. Ena loppet körs åt stortränare A, nästa åt stortränare B. Jag behöver inte förklara mer – det uppstår situationer i loppen där kusken sitter på två stolar.

”Sätt upp ett relationsschema mellan hyrkuskar och proffstränare och dra lite streck emellan så ser man virrvarret, soppan, i alla fall bland de stora. Förlorare är som vanligt de mindre tränarna och amatörerna – och spelarna i form av händelsefattiga lopp”, skriver Fredrik i Karlstad och jag håller med fullständigt.

Vi är paranoida

Det samåks till banorna också – på något sätt vill man som spelare inte se tre kuskar, huvudrollsinnehavare i kvällens tävlingar i (typ) Boden, hoppa ur samma bil. Undrar just vad de snackat om? Vi spelare är paranoida, glöm inte det.

Men? det finns en enkel lösning: Det får vara slut på otroheten bland catchdrivers. De väljer ju häst från lopp till lopp efter vinstchansen. Det är mycket bättre att det är som med Adielsson och Stig H. Erik kör åt Stig, PUNKT. Erik kör inte åt någon annan tränare mot Stig H bara för att den hästen har lite bättre chans.

Varje tränare som inte kör själv borde tvingas ha en ordinarie kusk som kör allt och som inte väljer bort hästar när det passar. Med andra ord: Adielsson får aldrig köra mot Stig H-tränat, men om inte Stig H har häst i loppet får Erik köra åt någon annan som han har en överenskommelse med. Är inte det vettigt?

Vi vill analysera lopp – inte dra streck mellan kuskar och tränare i jakten på vinnare.