Järvsöfaks överlägsen i årsdebuten

Sveriges populäraste häst tillbaka efter vila

SPEL

- Vad fort han sprang, var Jan-Olov Perssons första kommentar efter att Järvsöfaks på tisdagskvällen vunnit sin årsdebut.

Som brukligt kunde ingen rå på folkets häst då han besökte Gävle där han i somras slog sitt världsrekord.

Foto: ANNA SLARS
Faksen vann igen – så klart.

- Jag har sagt det förut men faktum är att han faktiskt känns bättre än någonsin, det är nästan för bra för att vara sant, sa tränaren Jan-Olov Persson om sin 12-årige stjärna.

Årsdebuten blev odramatisk, efter ett drygt varv satt Järvsöfaks i ledningen och segertiden skrevs till mycket goda 25,9 över 2700 meter voltstart. Det är två tiondelar över hans personliga rekord. I vinnarcirkeln tog han lugnt emot jublet från 100 tjejer som firade tjejkväll på travbanan.

- Han blir bara klokare och klokare med åren. Han är helt lugn under alla upptåg han får vara med på. Han har deltagit i luciatåg, invigning av en biltvätt och inom kort ska han vara med på pimpelfiske, berättar Faksens ständige följeslagare Tanja Salmela.

Närmast efter Järvsöfaks kom två av hans avkommor, Trönöfaks och Åkre Lurifax. Sönerna tävlar med stor framgång men det är inte dem Jan-Olov räds under den kommande säsongen.

- Moe Odin kommer att bli Faksens värsta motståndare under året och min häst måste vara helt på topp för att klara honom, sa Jan-Olov Persson.

Nästa uppgift för Järvsöfaks blir den 16 mars på Bergsåker

Åsa Elmroth/Kanal75

ARTIKELN HANDLAR OM