– Kära Goliat har bra chans

SPEL

Dagfinn Aarum tillhör Norges mest framgångsrika travtränare och kuskar med över 3?000 segrar.

För tre år sedan tog han familjen med sig och flyttade till Sverige.

Nu är han på stark frammarsch och håller på att etablera sig på allvar även här.

Hur känns det att vara norrman i Sverige så här strax efter OS?

– Jo tack, det känns mycket bra faktiskt. Jag gläder mig verkligen med svenskarnas framgångar.

– I Sverige satsar man verkligen hårt på ungdomsidrotten och det var en av flera orsaker att vi flyttade hit. Det är en bra miljö för barnen att växa upp i, säger Dagfinn till Sportbladet.

– Sedan var det också en ny utmaning att prova vingarna i Sverige som jag anser vara det tuffaste landet i världen att verka i om man vill bli framgångsrik inom travsporten.

Hur är det med norsk travsport för dagen?

– Spelet har gått riktigt bra de senaste åren vilket har gjort att prispengarna i vardagstravet håller hygglig standard numera. Rena catchdrivers klarar sig ganska bra men om man vill träna hästar är det tufft. Reglerna gör att hästägarna blir dubbel­beskattade.

– Det jobbas från centralt håll för att rätta till problemet men det kommer att ta tid. När så sker så tror jag dock att sporten kan explodera i Norge.

Körde in 3,5 miljoner

Förra året tog Dagfinn ett rejält kliv framåt som svensk tränare och körde in nästan 3,5 miljoner kronor.

– Framför allt det sista halvåret var riktigt bra och målet är att förbättra de siffrorna i år. Vi har ett mycket bra stall på gång med rätt harmoni för hästarna och bra personal.

Träningen sköts på Erik Berglöfs domäner strax utanför Karlstad.

– Det är en mycket fin anläggning och här finns allt man kan önska sig, konstaterar Dagfinn.

I kväll kör han tre hästar inom V5-omgången varav en är Sporbladets spik. Egentränade 1 Kära Goliat i V5-1.

– Har vunnit två raka och varit mycket bra trots att det har strulat en del. Han besitter hög kapacitet och jag tror att vi kan hålla ledningen. Det är en bra chans.

V5-2, 1 Dreamy Ås.

– Avslutade vasst senast även om motståndet inte var jättetufft. Hon har perfekta förutsättningar och kan dyka upp där framme om det klaffar.

V5-4, 3 Shopping Center.

– Håller fin form och har fått utdelning på slutet. Jag tror att han har gått framåt ytterligare med det sista loppet i kroppen och distansen är ett plus. Han är en av flera som kan vinna i ett öppet lopp.

Lars Ågren