Hårt straff för misshandeln

Sparkade på häst i tv – stängs av två år

SPEL

Mikael H Björklund misshandlade sin travhäst i TV4:s sändning.

I går miste han sin licens.

– Jag är knäckt. Jag funderar på att sluta.

Foto: TV4
SPARKEN Mikael H Björklund tog sats och sparkade Siggbo Graceful i bakdelen över upploppet. Misshandeln syns tydligt på TV4:s bilder.

Sportbladet skrev i förra veckan om hästmisshandeln på Bergsåker i Sundsvall.

I värmningen inför kvällens V65-tävlingar sparkade och slog Mikael H Björklund på den sjuårige valacken Siggbo Graceful. Från sulkyn tog Björklund sats och sparkade på hästen, och med hjälp av körspöt utdelade han ett par kraftiga rapp över hästens bakdel.

Hård kritik

Bilderna sändes i TV4. Många har reagerat starkt.

– Det såg mycket illa ut. Han skämde ut sporten, sa tv-kanalens expert Thomas Nilsson.

Mikael H Björklund tilldömdes på plats körförbud tills vidare i väntan på utredning.

I går kom domen från travsportförbundet STC. Björklund blir av med sin tävlingslicens och får tidigast 2008 ansöka om en ny.

Dessutom har banveterinären Antti Rautalinko anmält honom till djurskyddsmyndigheten – om ärendet förs vidare till åklagare kan han bli dömd till djurförbud.

– Jag har gjort fel och ska ha mitt straff. Men jag tycker att det har blivit uppförstorat genom att det sändes i tv, hästen har inte tagit någon skada, säger Mikael H Björklund till Sportbladet.

– Straffet är för hårt. Allra värst är ändå att TV4 vevat bilderna så många gånger, jag kan knappast visa mig på en travbana igen.

Funderar på att sluta

Mikael H Björklund, 36, är anställd hos travtränaren Lars Wikström på Bergsåker.

– Wikström vill att jag ska fortsätta att jobba med hästarna, jag kan inget annat heller. Men jag måste fundera igenom ordentligt vad jag ska göra, säger Mikael.

Varför piskade och sparkade du hästen?

– Jag ville rätta till honom. Han var tjurig och ville springa ut från banan.

En gång tidigare har Mikael H Björklund fått körförbud. I juli 2004 fick han två veckors avstängning på grund av olämplig behandling av häst.

Han är också anmäld till djurskyddsmyndigheten

Mattias Karlsson