Kniven och Björin tackar – tennisen

SPEL

Är tennis sporten man blir rik på?

Även när man inte har något sinne för bollar och garageportar själv?

Exemplen är i alla fall flera att det är ett spelobjekt man kan tjäna pengar på.

Vi ska låta bli att blanda ihop begreppen. Det är skillnad på spelare och spelare. Spelare om spelar tennis och spelare som spelar på odds.

Att spelare med bolltalang och vilja kan bli rika på tennis är ingen hemlighet. Däremot är det inte lika känt att flera spelare som livnär sig på odds och spel har skapat grunden till sin förmögenhet på tennisodds.

För det första

vet jag en kille som livnär sig som spelare, en sådan spelare som spelar på odds. Stora delar av inkomsten kommer från spel på tennis.

Framförallt hittar han överodds, nivåer med värde, i början av turneringarna. Där gör spelbolagen i sin okunnighet många felbedömningar.

Åker han för att se på Stockholm Open är det inte till slutet av turneringen, utan i början då det finns många okända spelare och går att hitta bra spelobjekt.

Den här veckan

är den Londonbaserade svensken Christer Björin med i finalen på European Poker Tour i Monte Carlo.

56-årige Björin har livnärt sig på spel hela sitt liv. Han blev spelmiljonär på 70-talet när han förutsåg Björn Borgs Wimbledonsegrar tre år i rad.

Tredje exemplet är

svenske pokerstjärnan Martin de Knijff, kallad Kniven, som också är med i Monte Carlo. Det är han som 2004 vann World Poker Tour-finalen i Las Vegas och inkasserade 23 miljoner kronor.

Men grunden till att livnära sig som spelproffs la han på spel på Wimbledon 1997.

Tysken Tommy Haas skulle möta norrmannen Christian Ruud. Martin med sitt stora sportkunnande bedömde att segerchansen för Haas låg på 90 procent – på plats i London upptäckte han i Racing Post att tysken gav 2,1 i odds när det borde gett 1,1. Så slängde sig Martin i en taxi, körde runt stan och dök in på alla vadslagningskontor han såg.

Nu har 33-årige Kniven köpt hus i Las Vegas och äger spelsajten Martins Poker. På sitt spelande får han ett överskott på 300 000 dollar i månaden enligt en intervju i tidningen Card Player.

Trav har också varit en inkomstkälla för honom. 2002 vann Martin på en eftermiddag tio miljoner kronor på V75

För att avrunda

och vara extra tydlig och skriva något som Sportbladet tar upp med jämna mellanrum. De flesta spelen går ut på att några få vinner på mångas bekostnad. Spelbolag och kasinon har byggt sina spel så att de själva är de största vinnarna i längden, det finns inga säkra system för att vinna mot dem och andra.

Det hindrar dock inte att det är kul och intressant att skriva om folks strategier och att de har lyckats med dem vid något tillfälle eller i perioder.

Skicklighet och strategier som ökar sannolihet något kan öka vinstchansen.

Men spela aldrig för pengar som du inte kan avvara!