Prix d'Amerique- vinnaren dopad

Svenske Gigant Neo får segern

SPEL

Prix d'Amerique-vinnaren Jag de Bellouet var dopad och fråntas segern.

Ny vinnare blir istället svenske Gigant Neo, uppger Kanal75.

Foto: THOMAS BLOMQVIST/KANAL75
Gigant Neo och Stefan Melander.

Jag de Bellouet har diskats för förbjuden medicinering.

Förstapriset på över, 4,7 miljoner kronor tillfaller istället Stefan Melanders Gigant Neo som kördes av den belgiske kusken Dominik Locqueneux i Prix d'Amerique.

– Helt sjukt. Jag satte mig ner på en höbal och stirrade rakt fram efter beskedet, säger Stefan Melander till Kanal75.

Misstankar mot den franska stjärnan fanns redan direkt efter Prix d'Amerique eftersom hästen varit helt ur form, men var helt förändrad till loppet. Jag de Bellouet hade också mystiska stickmärken på kroppen.

Det urinprov som togs på hästen i samband med loppet visade spår av den förbjudna anti-inflammatoriska substansen tolfenaminsyra.

Tränaren slipper straff

Enligt det franska travsportförbundet beror dopningen troligen på att ett laboratorium av misstag blandat i ämnet i det vitamin C som hästen fått. Därmed klarar sig förmodligen tränaren Christophe Gallie utan ytterligare påföljd.

– Det är fantastiskt. Det är ju inget vanligt lopp precis och jag trodde att min sista chans att vinna Prix d'Amerique var i år och att den hade gått förlorad.

– Samtidigt känns det så klart jäkligt tråkigt att vinna på det här sättet och jag har hela tiden sagt att jag tycker att bästa hästen ska vinna. Men Jag de Bellouet kunde ha blivit fråntagen segern redan direkt efter loppet då han vinglade på upploppet och hindrade Gigant Neo, säger Stefan Melander.

Kanal75-Sportbladet