Iskall vinnare

Men det höll på att sluta illa för Adielsson: ”Obehagligt”

Foto: PETRI JOHANSSON/KANAL 75
snön rök Istravet i Åre lockade 2 000 personer – som fick se Örjan Kihlström bli champion. I går var det också premiär för ATG:s totalisatorspel i Åre.
SPEL

ÅRE

Istrav är ATG:s nya satsning.

Men i går på Åresjön var det nära att det gick riktigt illa när Erik Adielssons häst tappade en sko.

– Kalsongerna måste på kemtvätt, säger stjärnkusken.

Händelsen inträffade i det andra loppet på Åresjön i går. Utrustningen på Erik Adielssons häst Fortune Brebo felade. En sko ramlade av efter det första av de två varven.

Publiken flämtade till. Adielsson fick mycket sakta och försiktigt backa sig ur fältet och köra in till kanten på den upplogade 1 000-metersbanan.

– Det var mycket obehagligt. Skor med broddar är livsviktigt när man kör på det här underlaget, säger Adielsson.

Istrav är inte ofarligt. Banan är ren is och kurvorna odoserade.

Utan en sko med broddar är det mycket lätt att hästen halkar omkull. Konsekvenserna kan bli förödande.

– Ingen idé att älta det nu. Det löste sig bra trots allt, säger Adielsson.

Slirar ordentligt

Sulkyernas hjul är utrustade som vanligt. Det ryker snö och slirar ordentligt i kurvorna.

– Körningen skiljer sig mot andra förhållanden genom att man måste ta det mycket lugnt i svängarna. I stället gasar man rejält på rakorna, säger Adielsson.

I går var det premiär för ATG:s totalisator med vinnare- och platsspel på det årliga istravet i Åre. Nästa vinter blir det V4 och direktsändning i tv under alpina VM på orten.

Tommy Söderberg, före detta förbundskapten för A-landslaget i fotboll och traventusiast, ligger bakom idén att göra en nysatsning på travet på Åresjön.

Travsportens ursprung

Istrav är svensk travsports ursprung. Det var skogsarbetarna som på vintern började tävla med kälke bakom kallbloden på sjöarna i Värmland och Dalsland.

I går kom 2 000 personer till de fem loppen i solnedgången över sjön – med två varmblodslopp, två för kallblod och ett monté (travridning). En entusiastisk publik grillade längs banan och lyssnade till Hans G Lindskog ur det stora högtalarsystemet.

– Det här är lite annorlunda för en skåning. Jag tycker mycket om engagemanget och hjärtat i det. Travet måste söka sig ut till nya omgivningar, säger Erik Adielsson.

I dag åker stjärnkuskarna vidare till V75 på Mantorp.

Mattias Karlsson