Travfighterna som räcker hela året

Sportbladets experter ger er hjälp på traven

SPEL

Spelbolaget Unibet bjuder på travsnackisar hela året. Tolv heta dueller finns spelbara under 2006.

Sportbladet bjuder också på en duell – mellan våra experter Per Nicklasson och Martin Berg.

För att ge er hjälp på traven.

Foto: CASPER HEDBERG
Giant Diablo är favorit – men våra experter lägger hellre pengarna på Citation.

Vilket stall tjänar mest pengar under 2006?

Olle Goop – Roger Walmann 1,40 – 2,70

Nicklasson: Jämnt. Goop slog Walmann på målfoto i fjol men är redan 1,7 miljoner kronor före i år. Walmann kommer att ta in mycket tack vare Giant Diablo. Till 2,70 är han värd ett litet spel.

Berg: Jag synar Goop. Mina pengar går till Rogers mer lockande 2,70. Det var jämnt i fjol och man ska komma ihåg att stjärnan Conny Nobell är registrerad på Björn Goop, inte Olle.

Stig H Johansson – Kari Lähdekorpi 1,50 – 2,40

Nicklasson: Stig H är en bit efter nu men när året är slut är han åter vinstrikast i landet. 1,50 är ett attraktivt odds. Investera snabbt!

Berg: Kari går alltid ut hårt och har redan tagit greppet på Stig H. Det är svårt att säga hur Johansson nya koncept kommer att falla ut. Kari leder med en miljon just nu och kan hålla hela vägen.

Peter Untersteiner – Hans Adielsson 1,55 – 2,30

Nicklasson: Untersteiner har 25 hästar fler i träning, det avgör i långa loppet. Har dessutom Solero Briljant som kommer att tjäna molto! 1,55 är bra. Hugg nu, innan Unibet sänker!

Berg: Det här är en pärla. Untersteiner är duktig men lite ojämn. Erik hjälper farsan att vinna.

Svante Båth – Timo Nurmos 2,70 – 1,40

Nicklasson: Två statistiskt sett ruskigt jämna tränare. Kung Lavec tjänar väl en fyra, fem miljoner åt Båth? Nurmos ess kan komma att bli Vanessa Boko. Nurmos är för stor favorit, Båth spelas till 2,70 – men avvakta till Kung Lavec har gjort årsdebut.

Berg: Det blir en hård och jämn kamp, men Båths 2,70 lockar mer än Timos 1,40. Svante hämtar ofta hem feta prissummor i årgångsloppen.

Stefan Hultman – Lutfi Kolgjini 1,25 – 3,50

Nicklasson: Kolgjini har 40 hästar fler i träning men Hultman tar stadigt in ett par miljoner mer per år. Med den bredd han har på unghästsidan håller trenden i sig. 1,25 duger gott.

Berg: Det här är svårt. Båda tränarna gillar unghästar och där finns det mycket pengar att hämta. En seger mer i de penningstinna loppen avgör. Luddes odds är mer spelvärt.

Åke Svanstedt – Jim Frick 1,01 – 25,00

Nicklasson: Har ni en miljard att leka med kan ni spela den på Svanstedt, som ju krossar Frick i den här duellen.

Berg: Under 2005 sprang Åkes hästar in över 25 miljoner. Jämför det med Jim Fricks dryga åtta. Frick har inte samma förutsättningar som Svanen. Det speglas också i oddsen. Det går att få bättre ränta hos valfri bank – ett klart bättre alternativ.

Vilken häst vinner mest prispengar 2006?

Conny Nobell – Dumle Loss 1,50 – 2,40

Nicklasson: Connys odds lär locka många till spel, men glöm inte att Dumle Loss är en grymt bra häst under kraftig utveckling. Det här står vi över.

Berg: En klar etta. Supertalangen Conny Nobell kommer att tjäna mycket pengar.

Joy Ås – Fama Currit 1,45 – 2,55

Nicklasson: Listans bästa odds! Om Joy Ås inte går sönder kommer hon att dra in enorma pengar i årgångsloppen. Det är svårt att se var Fama Currit ska tjäna de stora pengarna – mot de allra bästa duger hon inte, väl?

Berg: En riktig tjejkamp och ett lätt val. Joy Ås är bara fyra år och kan springa hem massor av pengar i årgångsloppen. Det blir tufft för Fama Currit att hänga med.

Giant Diablo – Citation 1,40 – 2,70

Nicklasson: Giant Diablo har kapacitet att vinna något riktigt stort lopp, typ Elitloppet. Å andra sidan är Citation en komplett häst, han har något som GD hittills saknat – startsnabbhet. Den här duellen lämnas i fred.

Berg: Fördel Giant Diablo med tanke på att hon drar in mycket i stoloppen. Jag chansar ändå med en tvåa. Mycket tack vare det fina oddset.

Kung Lavec – Jaded 1,75 – 1,95

Nicklasson: Jadeds kapacitet är omvittnad. Men det är mycket ”om och men” kring honom. Kung Lavec är komplett. 1,75 är taget, men jag väntar ett tag, vill se båda i aktion.

Berg: Fyraåringarna sätts mot varandra. Intressant och jämnt. Jaded är mitt val, där finns det otroligt mycket talang. Behöver bara putsas lite i kanterna.

Gidde Palema – Spring Ray 1,85 – 1,85

Nicklasson: Rätt satta odds, den här duellen känns onödigt jämn. Vore det tvång att spela skulle pengarna hamna på Spring Ray, nu får de stanna i plånboken.

Berg: Nu löper man risken att lynchas. Det går inte att skriva något illa om folkhjälten Gidde Palema. Han börjar dock bli till åren och att han ska slå Spring Ray som är nästan hälften så gammal är inte troligt. Go Spring Ray!

Max Flukt – Prince Valliant 1,45 – 2,55

Nicklasson: Prince Valliant kan på V75 aldrig gneta ihop de pengar som Max Flukt har potential att tjäna. Det som talar emot Max är att han hittills inte tålt så många starter. Men fem stycken i år kan räcka, och 1,45 känns spelbart.

Berg: Den förstnämnde har redan visat att han har mycket kvar att hämta. Klarar han även av kortare distanser kommer kosingen att rasa in.